Banca Mondială a transmis formal că proiectul privind reforma pensiilor speciale este insuficient, iar Comisia Europeană și-a comunicat informal nemulțumirile, urmând în scurt timp să le facă și publice, transmite partidul Reper într-un comunicat de presă.
Reper face referire la proiectul legislativ inițiat de Ministerul Muncii, adoptat de guvern și trimis în Parlament pentru dezbatere la finalul anului trecut.
Proiectul nu se atinge de pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor, în schimb prevede mai multe modificări de substanță, precum interdicția ca pensia să depășească salariul de bază sau eliminarea din calculul pensiei a unor sporuri și prime.
”Pentru cetățeni, lucrurile se traduc simplu: Guvernul a ratat un obiectiv din PNRR, iar posibilitatea de a nu mai primi banii aferenți din partea Comisiei Europene este astăzi cât se poate de reală. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu și-a asumat o reformă reală în ceea ce privește subiectul pensiilor speciale, grupul REPER din Parlamentul României își propune să inițieze acest demers din opoziție”, arată comunicatul citat.
Partidul Reper arată că vrea eliminarea pensiilor speciale și trecerea lor în sistemul clasic, bazat pe contributivitate pentru profesiile care au primit astfel de pensii fără niciun motiv de-a lungul timpului, spre exemplu funcționarii publici parlamentari.
În ceea ce privește pensiile judecătorilor și procurorilor, REPER propune următoarele măsuri: majorarea vechimii necesare pentru pensionare cu stagiu complet de la 25 la 35 de ani, calcularea pensiei în funcție de indemnizația brută din ultimii 5 ani, excluzând sporurile temporare, nu în funcție de venitul din ultima lună sau ultimul an, penalizarea prin scăderea pensiilor a celor care nu au stagiul complet de 35 de ani, nu doar în magistratură, ci și în alte profesii, eliminarea posibilității de a beneficia de pensie specială fără stagiu complet pentru Președintele ÎCCJ, Procurorul General, Procurorii Șefi DNA/DIICOT și membrii CSM, precum și indexarea pensiilor în plată exclusiv cu rata inflației.
De asemenea, parlamentarii REPER pregătesc un proiect pentru eliminarea pentru viitor a pensiilor speciale de care beneficiază aleșii – parlamentarii, primarii și președinții de Consilii Județene.
În ceea ce îi privește pe cei circa 150.000 de pensionari din M.A.I., serviciile secrete și M. Ap. N. cu pensii care nu sunt bazate pe contributivitate, Reper cere un plan ”rapid” al Guvernului.
„Parlamentarii puterii au în față o alegere simplă: să voteze pentru adoptarea proiectelor menționate anterior, ce vizează veniturile a câteva mii de pensionari speciali, sau să își asume pierderea a miliarde de euro pentru întreaga populație. Partidul REPER va continua să susțină lupta împotriva inechităților prin proiecte privind interzicerea cumulului pensiilor și salariilor sau indemnizațiilor la stat, precum și a cumulului indemnizațiilor din funcții publice și participarea în diferite Consilii de Administrație ale companiilor de stat”, a declarat deputatul Andrei Lupu.