REPER semnalează că România pierde 3 miliarde de euro din PNRR pentru că Guvernul refuză eliminarea pensiilor speciale, potrivit unui comunicat de presă. Partidul spune că este, azi, evident că Guvernul va rata acest obiectiv din PNRR, care va duce la pierderea miliardelor de euro din partea Comisiei Europene, prevăzute în cea de-a treia tranșă de bani.
„Reforma pensiilor speciale, legea avertizorului de integritate și decarbonizarea sunt principalele reforme pe care România ar trebui să le realizeze în următoarea perioadă pentru a nu pierde banii din PNRR. Comisia Europeană s-a sesizat deja cu privire la reforma pensiilor speciale și chiar ministrul Boloș a declarat faptul că există acest risc. Răspunsul este foarte clar aici: Guvernul României este în întârziere față de calendarul pe care și l-a propus și asumat în PNRR. Întârzierea este încă de anul trecut, în procesarea primei tranșe de plată, iar această întârziere se prelungește. Atitudinea Guvernului este iresponsabilă, iar românii nu trebuie să mai tolereze astfel de comportamente care pun în pericol șansa României de a beneficia de niște sume importante pentru dezvoltarea țării noastre”, a subliniat Dragoș Pîslaru, europarlamentar și copreședinte al partidului REPER.
Andrei Lupu, deputat și co-lider al grupului parlamentar REPER, spune că eliminarea pensiilor speciale ține de voință politică.
„Ministrul Budăi a trimis în Parlament un proiect de lege cu privire la pensiile de serviciu, cunoscute sub numele de pensii speciale, care prezintă mari lacune și nu îndeplinește cerințele pe care România și le-a asumat prin PNRR. Am depus o serie de amendamente la acest proiect de lege, pentru remedierea lacunelor acestuia și eliminarea pensiilor speciale pe care le prevede. Tot în vederea eliminării pensiilor speciale pentru anumite categorii de personal, am amendat proiectul de lege privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. Este necesar ca pensiile să fie bazate pe principiul contributivității și facem apel la toți parlamentarii pentru adoptarea acestor amendamente. După atâtea declarații de susținere a eliminării pensiilor speciale, este timpul ca parlamentarii să demonstreze că își doresc cu adevărat acest lucru, prin adoptarea unor legi corecte și nu a păcălelilor propuse de ministrul Budăi”, a declarat Andrei Lupu, deputat și co-lider al grupului parlamentar REPER.