Reprezentantul României la Fondul European pentru Apărare: Un consorţiu mare lucrează la integrarea inteligenţei artificiale în zona de producţie de vaccinuri în România

medic vaccin seringa Foto: Anawat Sudchanham | Dreamstime.com

Luciana Morogan, expert în AI și reprezentant al MApN la Fondul European pentru Apărare al UE, administrat de Comisia Europeană – DG DEFIS, a anunțat, joi, în cadrul Nexxt Summit de la Universitatea Politehnică din București, că „un mare consorțiu” lucrează la producția de vaccinuri cu ajutorul inteligenței artificiale în România. 

„Avem un proiect în faza incipientă şi încă nu ştim exact când îl vom începe. Este vorba despre integrarea inteligenţei artificiale în zona de producţie de vaccinuri în România, un consorţiu mare. Încă nu dau detalii pe acest subiect. O să aflaţi probabil din presă la un moment dat. 

Ce interesează acolo, și e un mare trend la momentul actual în ceea ce priveşte predicţia de formule proteice, de proteine, predicţia de antigeni şi, de asemenea, partea de prelucrare a imaginilor pentru aşa ceva. Deci, prelucrarea imaginilor care provin din probele pe care le au cei cu care vom lucra”, a spus Luciana Morogan în cadrul Nexxt Summit. 

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Ea a mai spus că datele reprezintă o provocare în dezvoltarea AI. 

„Mai ales dacă lucrăm pe date sau diverse tipuri de task-uri care necesită, cel puțin în zona de LLM-uri (Large Language Models – n.red.) în limba română. Avem nevoie de date. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Un alt aspect pe care l-am remarcat lucrând cu alte zone care sunt influențate de inteligența artificială, cum ar fi zona medicală, se cere agregarea informației și regăsirea informației. Mă refer la articole de specialitate. Ținând cont de avansul tehnologic pe care îl ia AI în ultimul timp și de la lună la lună, publicațiile care apar în reviste de specialitate la nivel internațional, conferințe ș.a.m.d., este greu să se țină pasul cu ultimele descoperiri în domeniu. Se dorește și este o foame de a se extrage astfel de informații care să fie de folos cercetătorilor din diverse domenii, altele decât inteligența artificială”, mai explică aceasta. 

Un alt segment de interes în ceea ce priveşte inovaţia tehnologică se referă la Inteligenţa Artificială multimodală, mai afirmă Morogan. 

„Ne ocupăm, în urma colaborărilor pe care le avem cu industria, de diverse proiecte de cercetare pe diverse teme. Aş putea menţiona una dintre temele actuale, la mare modă şi care se pare că este impactată în marea majoritate a proiectelor şi, după cum bine ştiţi, vorbim şi despre «language model». Ne interesează aici zona de Inteligenţă Artificială multimodală, în ideea că se pot combina mai multe tipuri de date, imagini, text, sunet. Depinde de tipul de proiect şi ce se cere de făcut acolo”, a afirmat specialista în AI. 

Luciana Morogan lucrează ca expert AI și reprezentant al României în cadrul Direcției Generale pentru Industria Apărării și Spațiu (DEFIS) – Fondul European de Apărare și este profesor și prodecan în cadrul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”. 

NEXXT Summit, eveniment organizat în perioada 7-10 noiembrie la Universitatea Politehnică București, reunește specialiști din tehnologie – lideri din industrie, academicieni și factori de decizie care discută despre provocările și oportunitățile aduse de noile tehnologii, despre inteligența artificială și viitorul inovației digitale în România și în lume.

Foto: Anawat Sudchanham | Dreamstime.com