Republica Moldova intenționează să emită eurobonduri de 500 milioane de euro în 2025

Natalia Gavrilița, Republica Moldova Sursa foto: Facebook

Guvernul Republicii Moldova condus de Natalia Gavrilița a anunțat că ia în considerare emiterea de euroobligațiuni în valoare de 500 de milioane de euro (542 de milioane de dolari) în 2025, pentru a finanța un deficit de finanțare externă estimat la 3,1% din produsul intern brut (PIB) preconizat pentru acel an, scrie SEE News.

Simulările au indicat că emisiunea unei euroobligațiuni pe 7 ani ar îmbunătăți semnificativ indicatorii de risc ai datoriei de stat, potrivit programului “Gestionarea datoriei publice pe termen mediu 2023-2025” aprobat miercuri de cabinetul moldovean.

O altă sursă importantă de finanțare externă va fi reprezentată de împrumuturile de la creditori și instituții internaționale, cum ar fi Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană, Agenția Japoneză de Cooperare Internațională și Banca Europeană de Investiții.

Ținând cont de deficitul bugetar estimat și de spațiul fiscal existent, nevoile de finanțare ale guvernului vor fi acoperite în mare parte din surse externe în perioada 2023-2025, se arată în program. Astfel, în 2023, finanțarea din surse interne va fi egală cu 0,9% din PIB-ul prognozat, finanțarea externă cu 3,6% din PIB, în timp ce alte surse de finanțare vor avea o pondere de 0,8%. Principala sursă de finanțare internă va fi reprezentată de emiterea de obligațiuni și bonuri de trezorerie cu scadențe de 2, 3, 5 și 7 ani.

 

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *