Republica Moldova vrea un semn, până la sfârșitul anului, că pot începe negocierile de aderare la UE / Țara se luptă cu o inflație de peste 20 la sută, iar guvernul cere o legătură directă pentru electricitatea din România

Nicu Popescu - ministrul de Externe Republica Moldova Sursa foto: Facebook/Nicu Popescu

Republica Moldova speră ca cel puțin până la sfârșitul anului să primească un semn că pot începe negocierile de aderare la UE, în timp ce se grăbește să implementeze reformele propuse de Bruxelles, a declarat ministrul de externe Nicu Popescu pentru Reuters.

Reformarea sistemului de justiție “extrem de corupt” este o prioritate absolută, a spus Popescu, întrucât jumătate din recomandările Comisiei Europene pentru Republica Moldova se concentrează pe acest sector.

Națiunea de 2,5 milioane de locuitori a fost grav afectată de consecințele războiului din Ucraina vecină, care a dus la o inflație de peste 20% și a provocat întreruperi de energie electrică după atacurile rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene.

Moldova spune că se confruntă și cu încercările rusești de a o destabiliza, acuzații pe care Moscova le neagă.

“Aderarea la Uniunea Europeană a unor țări precum Republica Moldova și Ucraina este cea mai bună și singura modalitate de a ne asigura că partea noastră de Europă revine la o situație de pace”, a declarat Popescu în timpul unei vizite la Berlin.

De asemenea, vitale pentru stabilitatea Republicii Moldova au fost proiectele de infrastructură, cum ar fi un interconector de electricitate care să lege rețeaua sa de energie electrică direct cu România, ocolind Ucraina, care ar diversifica și, prin urmare, ar asigura o aprovizionare cu energie mai sigură.

Popescu a declarat că există sprijin politic și economic internațional pentru astfel de proiecte, dar că procedurile de implementare a acestora sunt prea lente.

Termenul limită pentru interconectorul, finanțat parțial cu fonduri UE, este 2026.

“Procedurile pe timp de pace trebuie reevaluate pentru că nu trăim în timp de pace. Europa este afectată de un război la scară largă – cel mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus el. “Nu putem să aplicăm aceeași viteză și aceleași proceduri”.

Popescu a declarat că aceasta a fost una dintre principalele probleme pe care le-a discutat cu oficialii guvernului german.

“Avem nevoie urgentă de o interconectare electrică cu România, așa că pentru noi nu este teoretic dacă procedura durează 1 sau 5 ani”, a spus el, menționând că țara sa așteaptă, de asemenea, răspunsuri privind construirea unei a doua interconexiuni.

 

Sursa foto: Facebook/Nicu Popescu

Comentarii

  1. Pe voi tot rusii va civilizeaza. Carabinierii italieni o spun, moldovenii din Romania sunt cei mai imputiti mafioti din Italia, talharesc, distrug si isi profaneaza victimile.

  2. Degeaba ii camuflati pe infractorii moldoveni, italienii au transmis direct autoritatilor romanesti de rang inalt
    despre hotiile si atrocitatile moldovenilor romani practicate in italia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *