Guvernul german va introduce o schemă de pensii suplimentare ce vizează investiţii în pieţele de capital, pentru a se asigura că pensiile rămân legate de evoluţia salariilor, conform unui proiect de lege consultat de Reuters, citat de Agerpres.
Sistemul de pensii al ţării este din ce în ce mai mult sub presiune, pe fondul adâncirii decalajului între salarii şi pensii din cauza schimbărilor demografice, milioane de persoane din generaţia „baby boomer”, născuţi între anii ’50 şi mijlocul anilor ’60, urmând să se pensioneze.
„Sistemul trebuie să rămână corect pentru generaţiile viitoare, atât pentru cei care beneficiază ca pensionari, cât şi pentru cei care finanţează sistemul. De aceea sistemul nostru de pensii trebuie actualizat”, a afirmat marţi ministrul german de Finanţe, Christian Lindner.
Obiectivul reformei este de a garanta un nivel al pensiei de cel puţin 48% din salariul mediu, până la finalul anilor ‘2030, permiţând pensionarilor să-şi menţină nivelul de trai după pensionare.
„Nivelul sistemului legal de pensii este garantat până în 2025. Vrem să-l asigurăm permanent şi prin urmare am propus în lege să-l asigurăm legal până în 2039″, a explicat ministrul Muncii, Hubertus Heil.
Pentru a atenua povara pe termen lung asupra contributorilor, un fond suveran permanent de investiţii va fi înfiinţat, în vederea achiziţionării de acţiuni de pe pieţele bursiere globale, utilizând împrumuturi de la bugetul federal şi transferuri de fonduri guvernamentale.
În prima fază, Guvernul german vrea să se împrumute anul acesta cu 12,5 miliarde de euro (13,56 miliarde de dolari) pentru aşa numitul „Generational Capital”, pentru a investi pe pieţele de capital.
Suma va creşte anual cu 3%, în linie cu estimările privind creşterea salariilor, fiind planificaţi 15 miliarde de euro până în 2028, a explicat Lindner.