Reziliență economică, investiții în infrastructură cu dublă utilizare civilă-militară și sprijin pentru Ucraina: printre prioritățile bugetului UE pentru 2026, stabilite de europarlamentari

parlamentul-european Sursa foto: Economedia

Deputații europeni din Comisia pentru bugete a Parlamentului European au adoptat proiectul de raport care prezintă prioritățile pentru bugetul UE 2026, cu 27 de voturi pentru, 8 împotrivă și nicio abținere, potrivit unui comunicat al instituției. Bugetul este structurat în jurul a patru domenii principale: pregătire strategică și securitate, reziliență economică, durabilitate și prosperitate pentru europeni, în contextul tensiunilor geopolitice și al provocărilor legate de climă.

Raportul subliniază necesitatea investițiilor în apărare, în securitatea cibernetică și în infrastructura de transport cu dublă utilizare (civilă-militară), făcând apel la o „veritabilă Uniune a apărării”. De asemenea, raportul acordă prioritate independenței energetice, prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, surse regenerabile de energie și infrastructură transfrontalieră. Competitivitatea economică urmează să fie consolidată prin sprijinirea IMM-urilor și a inovării (în special prin Orizont Europa), prin eliminarea deficitului de competențe și prin promovarea tranziției digitale și ecologice, inclusiv a inteligenței artificiale și a securității cibernetice.

Deputații europeni subliniază importanța finanțării programului EU4Health, a clusterului de sănătate al Orizont Europa și a programului Erasmus+, pentru a sprijini sistemele de sănătate și emanciparea tinerilor. Sectoarele culturale și creative urmează să fie promovate, alături de inițiative de combatere a dezinformării, a discursului instigator la ură și a amenințărilor la adresa libertății mass-media.

Analize Economedia

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Raportul solicită respectarea Pactului privind azilul și migrația, sprijin pentru protecția frontierelor și combaterea traficului de migranți, „toate în conformitate cu legislația privind drepturile omului”. Mecanismele de răspuns la criză, precum Fondul de solidaritate al UE, Restaurarea UE și Mecanismul de protecție civilă, ar trebui să primească finanțare adecvată, potrivit raportului.

Pe plan extern, deputații europeni reafirmă sprijinul deplin pentru Ucraina și subliniază necesitatea continuării ajutorului umanitar, a politicilor de vecinătate și a sprijinului de preaderare, în special în contextul unei scăderi globale a finanțării internaționale.

În cele din urmă, deputații europeni avertizează că rambursările pentru planul de redresare NextGenerationEU vor limita bugetul pentru 2026.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.