Rezultatele programului Anghel Saligny: 4.838 de obiective de investiţii de 52,2 miliarde de lei

pndl, lucrari, constructii, muncitor, anghel saligny Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” există în prezent 4.838 de obiective de investiţii, în valoare de circa 52,2 miliarde de lei, în timp ce Compania Naţională de Investiţii (CNI) are peste 14.500 de obiective solicitate la nivelul UAT-urilor, iar 1.400 sunt în desfăşurare, a anunţat, marţi, Marin Ţole, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), citat de Agerpres.

„Vreau să vă spun că până la acest moment, vizavi de „Anghel Saligny”, sunt circa 4.838 de obiective de investiţii, cu circa 52,2 miliarde de lei, dar acesta este un ciclu a la longue. A început din 2022 şi o să ajungă până în anul 2028, deci totul va fi fracţionat din punctul de vedere al finanţărilor şi pe fiecare an în parte, pe fiecare trimestru, semestru etc. Vizavi de partea de PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală n.r.) vreau să vă spun că s-a făcut o dezvoltare destul de importantă, numai că la vremea respectivă, fiind începuturile de investiţii, au fost şi unele lucrări mai puţin previzibile care au ajuns la acea ineficienţă de care v-a vorbit domnul preşedinte Bolojan (Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, n.r.) prin natura faptului că investiţia, ştiţi foarte bine, durează pe parcursul a câţiva ani până se ajunge la finalizarea ei. Drept pentru care, chiar dacă la începuturi au fost anumite criterii luate în considerare la necesitate şi oportunitate, s-a ajuns prin depopulare şi aici nu intru în amănunt (…) drept pentru care are dreptate vizavi de partea de ineficienţă, în special la partea de canalizare”, a subliniat Marin Ţole, la evenimentul Profit.ro – “Investiţii vs Deficit: Provocări şi riscuri în economie sub impactul datoriei şi deficitelor publice în creştere”.

Acesta a precizat că, în momentul de faţă, sunt foarte multe investiţii pe partea de asfaltare, deoarece s-a mers în primul rând pe investiţiile privind apa curentă şi pe partea de canalizare.

„Noi când am gândit Anghel Saligny, am mers, în primul rând, să aibă apă curentă, condiţiile de civilizaţie să fie cât mai ridicate, apoi pe partea de canalizare şi urma partea aceea de asfaltare. Sunt şi anumite localităţi unde nu se poate partea de canalizare, tocmai ca urmare a ineficienţei de care se vorbea, pentru că nu este numărul de populaţie (…) şi s-a rămas numai pe apă şi asfaltare, drept pentru care sunt foarte multe investiţii pe asfaltare”, a explicat Ţole.

Pe de altă parte, în paralel cu Programul „Anghel Saligny”, oficialul MDPL a precizat că CNI – Compania Naţională de Investiţii are peste 14.500 de obiective de investiţii solicitate la nivelul UAT-urilor în “aşa-zisa listă de aşteptare” şi peste 1.400 de obiective de investiţii în desfăşurare, „cu constructori la faţa locului, care duc mai departe aceste investiţii”.

De asemenea, pe PNRR, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării a subliniat că instituţia are patru programe foarte importante. „La vremea respectivă am căutat şi am făcut contracte cu peste 6.500 de obiective de investiţii, deci cam 3.200 UAT-uri şi valoarea este de circa 34 de miliarde de lei, care se întinde exact de când a început partea aceasta de PNRR până în anul 2026″, a subliniat acesta.

În ceea ce priveşte bugetul MDLPA, secretarul de stat a precizat că anul acesta s-au alocat mai mulţi bani, circa 12,3 miliarde de lei, comparativ cu 8,5 miliarde lei anul trecut pe partea de execuţie.„Din acest punct de vedere, vreau să vă spun un lucru: tot ce înseamnă ban alocat pe investiţii se întoarce la bugetul statului sub diverse forme impozite, taxe, impozit pe profit, TVA. Circa o treime, deci 33% se întorc din nou la bugetul statului, drept pentru care şi noi suntem unul dintre contributorii mari la nivel de parte de investiţii”, a concluzionat secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Comentarii

  1. 😵
    Ce de investitii la tară!
    Km de asfalt pe iarba, sali de sport pentru batrani si sedii noi de primarii noi in sate depopulate!
    Exceptional!😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *