Riscul unei bule imobiliare se dezumflă în întreaga lume – cu o singură excepție

imobiliare case bani Sursa foto: Dreamstime

Riscul unei bule imobiliare s-a redus la nivel global în urma corecțiilor de preț în 25 de orașe din întreaga lume, potrivit unui studiu realizat de banca elvețiană UBS, scrie Euronews.

Potrivit celei mai recente ediții a Indexului global al bulelor imobiliare de la UBS, publicat miercuri, doar două orașe – Zurich și Tokyo – au rămas în categoria „risc de bulă”, față de nouă orașe anul trecut.

Frankfurt, Munchen și Amsterdam sunt orașele europene care au coborât în categoria „supraevaluat”, cu risc mai scăzut, pentru a se alătura Geneva, Londra, Stockholm și Paris, care rămân neschimbate față de anul trecut.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Madrid a înregistrat, de asemenea, o scădere a dezechilibrelor prețurilor proprietăților, potrivit UBS, ceea ce înseamnă că acum este „destul de bine evaluat”, alături de Milano și Varșovia.

O bulă imobiliară sau de locuințe apare atunci când prețurile proprietăților cresc într-un ritm rapid și nesustenabil din cauza creșterii cererii și a ofertei limitate. La un moment dat, cererea se blochează sau scade brusc, ceea ce duce la o scădere bruscă a prețurilor care sparge bula.

Un castel de cărți de joc care se clatină

UBS pune declinul general al dezechilibrelor de pe piața imobiliară pe seama climatului economic actual, care a înregistrat o creștere globală a inflației și a ratelor dobânzilor în ultimii doi ani din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a pandemiei COVID-19, printre alți factori.

De la jumătatea anului 2022 până la jumătatea anului 2023, prețurile reale ale locuințelor din cele 25 de orașe analizate de UBS au scăzut în medie cu 5%, a precizat banca, adăugând că este probabilă o scădere suplimentară a prețurilor.

Cea mai mare scădere a fost observată în Frankfurt și Toronto, potrivit UBS, care au înregistrat în ambele cazuri o prăbușire a prețurilor cu 15%. Cele două orașe au avut cele mai mari scoruri de risc în ediția de anul trecut a raportului UBS.

„Costurile scăzute de finanțare au fost elementul vital al piețelor imobiliare globale în ultimul deceniu, ducând prețurile locuințelor la cote amețitoare”, au declarat autorii raportului. „Cu toate acestea, sfârșitul brusc al erei cu rate scăzute ale dobânzilor a zdruncinat castelul de cărți de joc”.

Acum, potrivit raportului, doar Zurich, unde se află sediul central al UBS, și Tokyo sunt expuse riscului unei bule imobiliare.

În cazul primului, prețurile reale ale locuințelor au continuat să crească pe tot parcursul anului 2023, deși într-un ritm mai lent decât în anii precedenți, potrivit UBS, în timp ce creșterea chiriilor a accelerat puternic și a depășit creșterea prețurilor locuințelor.

„Întrucât oferta de locuințe disponibile a urcat din nou la nivelurile de dinaintea pandemiei, pe fondul creșterii costurilor de finanțare, nu ne așteptăm să vedem o nouă creștere a prețurilor”, a adăugat banca.

Accesul la locuințe reprezintă în continuare o problemă

În timp ce orașe precum Paris și Londra au înregistrat corecții ale prețurilor și prezintă un risc de bulă mai mic decât Zurich, scăderea prețurilor nu a fost suficientă pentru a îmbunătăți semnificativ accesul la locuințe, potrivit UBS.

Prețurile rămân deconectate de salarii în Paris și Londra, a spus banca, menționând că achiziționarea unei locuințe de 60 de metri pătrați reprezintă încă 10 ani de salariu anual pentru un angajat calificat din sectorul serviciilor.

Confruntată cu această deconectare, UBS spune că o nouă scădere a prețurilor este încă probabilă dacă ratele dobânzilor rămân la nivelurile actuale ridicate, chiar dacă deficitul de locuințe ar putea apoi să se redreseze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: