Riscuri cheie pentru zona euro, conform lui Luis de Guindos, vicepreședinte BCE: Un război comercial global, volatilitatea de pe pieţele financiare şi nivelul ridicat al datoriilor

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Un război comercial global, volatilitatea de pe pieţele financiare şi nivelul ridicat al datoriilor sunt cele trei riscuri cheie cu care se confruntă economia zonei euro, a apreciat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, în avanpremiera viitorului raport BCE privind stabilitatea financiară, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform datelor Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 0,3% în primul trimestru din 2025, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,2%.

Datele par să indice o evoluţie bună a economiei zonei euro, în pofida taxelor vamale americane care au dus la sporirea volatilităţii pe pieţele financiare, dar regiunea încă se confruntă cu bariere comerciale care ar putea evoluţia în 2025, ţinând cont de dependenţa ridicată de comerţ.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În 21 mai urmează să fie publicat raportul bianual al BCE privind stabilitatea financiară, care va analiza modul în care turbulenţele globale de după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA ar putea afecta Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică, a explicat Luis de Guindos.

Acesta a adăugat: “Riscurile la adresa creşterii rezultate în urma tensiunilor comerciale, combinate cu majorarea cheltuielilor din domeniul apărării, ar putea limita spaţiul fiscal disponibil pentru a proteja economia de şocurile adverse, pentru rezolvarea dificultăţilor structurale asociate cu schimbările climatice, digitalizarea şi productivitatea scăzute”.

În timp ce volatilitatea de pe pieţele financiare de la începutul lunii aprilie, când au fost anunţate taxele vamale americane, s-a atenuat în mare măsură, potenţialele riscuri nu s-au diminuat, avertizează analiştii.

“Există riscul ca investitorii să subestimeze probabilitatea şi impactul unui scenariu advers”, a declarat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene.

Acesta consideră că tensiunile comerciale vor afectate creşterea, în urma reducerii încrederii, şi chiar dacă va exista o soluţie politică, companiile şi gospodăriile îşi vor reduce probabil cheltuielile ca măsură de precauţie.

Guvernele vor majora probabil cheltuielile din domeniul apărării dar deja nivelul datoriilor este ridicat iar costurile asociate rambursării datoriei ar putea pune presiune pe finanţele publice, chiar înainte ca statele să rezolve alte dificultăţilor structurale, a avertizat Luis de Guindos.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.