România a avut 35.000 de locuri de muncă vacante în primul trimestru al anului. Aproape un sfert sunt în industrie, iar sectorul bugetar reprezintă o cincime din total

industrie, sudor Sursa foto: Pixabay

În trimestrul I 2024, numărul locurilor de muncă vacante a fost 35.000, în creştere cu 1.700 față
de trimestrul anterior, arată datele Institutului Național de Statistică. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul I 2024 a fost 0,69%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2023, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 12.100, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,24 puncte procentuale.

Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe activități ale economiei naționale

În trimestrul I 2024, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,53%), intermedieri financiare şi asigurări (1,51%), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare și activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,36% pentru fiecare în parte).

Peste 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8.100 delocuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,74%. Sectorul bugetar a însumat peste 19% din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Astfel, în sănătate și asistență socială, respectiv administrația publică s-au regăsit câte 3.000  de locuri vacante, iar în învățământ 0,7 mii locuri vacante. La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în învățământ (0,20%), industria extractivă (0,25%), respectiv în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,37%). Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare şi industria extractivă (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv în alte activităţi de servicii (0,2 mii locuri vacante).

Trimestrul I 2024 comparativ cu perioadele precedente

Prin comparație cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în construcţii (+0,28 puncte procentuale), urmate de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, respectiv sănătate și asistență socială (+0,18 puncte procentuale pentru fiecare în parte). În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au observat în construcţii (+1.300 mii locuri vacante), sănătate și asistență socială (+700 locuri vacante), urmate de transport şi depozitare, respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+400 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

La polul opus, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante scăderi s-au observat în activităţile de tranzacții imobiliare (-0,14 puncte procentuale), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (-0,13 puncte procentuale); această din urmă activitate a înregistrat și cea mai semnificativă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante (-1,1 mii locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în tranzacţii imobiliare (-0,84 puncte procentuale), administraţie publică (-0,80 puncte procentuale), respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,58 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în industria prelucrătoare (-2.900 locuri vacante), administraţie publică (-2.200 de locuri vacante), respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-1.800 de locuri vacante). La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai semnificative creşteri în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,31 puncte procentuale), respectiv în alte activităţi de servicii (+0,17 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari creşteri s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (+0,4 mii locuri vacante) și în construcţii (+0,3 mii locuri vacante).

Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupații

În trimestrul I 2024, cele mai mari valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (0,80%, respectiv 9.600 de locuri vacante), respectiv de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (0,78%, respectiv 5.200 de locuri vacante). Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (0,33%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (0,42%, respectiv 1.600  locuri vacante).

Trimestrul I 2024 comparativ cu perioadele precedente

Comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat cele mai relevante creşteri în rȃndul ocupaţiilor de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +1,1 mii locuri vacante), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (+0,12 puncte procentuale, respectiv +0,7 mii locuri vacante). La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a cunoscut scăderi mai semnificative în rȃndul ocupaţiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (-0,08 puncte procentuale) și de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (-0,07 puncte procentuale), această din urmă grupă majoră a înregistrat și cea mai relevantă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (-700 locuri vacante). Față de același trimestru al anului anterior, cei doi indicatori au înregistrat exclusiv scăderi.

Astfel, în ceea ce rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante diminuări s-au regăsit în rȃndul ocupaţiilor de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (-0,39 puncte procentuale), urmate de cele de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (-0,38 puncte procentuale). În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, aceasta a cunoscut cele mai semnificative scăderi în rȃndul ocupaţiilor de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-4.000 locuri vacante), urmate de cele de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (-2.600 locuri vacante).

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *