România a avut cel mai mare deficit bugetar din UE în perioada iulie-septembrie 2022

bani, lei, finante, financiar, deficit bugetar Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Zona euro a înregistrat un deficit de 3,3% din PIB în trimestrul al treilea din 2022, iar Uniunea Europeană (UE) unul de 3,2%, dar Portugalia are al doilea cel mai mare excedent al conturilor publice (1,2%), potrivit Eurostat, scrie The Portugal News, potrivit Rador.

În zona euro, conform serviciului european de statistică, în perioada iulie-septembrie 2022, soldul administrațiilor publice a fost de -3,3% din Produsul Intern Brut (PIB), valoare care se compară cu -2,0% din trimestrul precedent și cu -4,1% din trimestrul III din 2021.

În UE, deficitul conturilor publice a crescut la 3,2% în comparația trimestrială, față de 1,8% din PIB înregistrat în perioada aprilie-iunie 2022, și s-a contractat în variația de la an la an (-3,6%).

Potrivit Eurostat, raportul deficit/PIB a crescut în ambele zone, în principal în baza unei creșteri considerabile a cheltuielilor totale.

Cele mai multe state membre au continuat să înregistreze deficite bugetare, în principal România (-6,3%), Ungaria (-6,1%) și Belgia (-5,1%).

Șase dintre statele membre pentru care sunt disponibile date au indicat excedente bugetare, mai ales Irlanda (3,1%), Portugalia (1,3%) și Lituania (1,0%).

Veniturile și cheltuielile totale au continuat să fie influențate de politicile guvernamentale ca răspuns la pandemia de Covid-19, dar într-o măsură mai mică decât în ​​trimestrele precedente, potrivit buletinului.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *