România a înregistrat în septembrie a doua cea mai mare scumpire la carburanţi din UE

carburant benzina Petrom sursa Petrom sursa foto: Petrom

În septembrie 2021, în rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată de variaţie medie anuală a preţurilor la carburanţi şi lubrifianţi pentru transportul personal s-a înregistrat în Luxemburg (31%), România (29%) şi Slovenia (29%), iar cele mai scăzute rate de variaţie medie anuală au fost în Irlanda (15%), Italia, Finlanda şi Grecia (toate cu 18%), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres.

În ultimele două decenii, preţurile în UE la carburanţi şi lubrifianţi pentru transportul personal au fost extrem de volatile, cu rate anuale ale inflaţiei variind de la minus 20% la plus 20%.

Recent, această volatilitate a devenit extrem de pronunţată, ratele anuale urcând de la un nivel scăzut de minus 20% în mai la plus 23% în septembrie.

Şi în urmă cu un deceniu s-au înregistrat creşteri semnificative, ratele anuale urcând de la un nivel de minus 19% în iulie 2009 la plus 20% în martie 2020.

sursa foto: Petrom

Comentarii

  1. Deși în lunile anterioare prețurile carburanțior au crescut considerabil, în a doua săptămână din noiembrie se poate observa o scădere a prețului benzinei și motorinei cu 1.04%, respectiv 0.56%, potrivit statisticilor de pe Plinul.ro. Astăzi prețul mediu pe țară a ajuns la 6.236 lei pe litru pentru benzină și 6.328 lei pe litru pentru motorină.
    Tot în ultima săptămână, în cazul prețului la GPL s-a înregistrat o creștere considerabilă de 6.11%, prețul mediu la pompă ajungând astăzi la 3.573 lei pe litru.
    Sursa: https://www.plinul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *