România a înregistrat o creștere de 50% a cererilor de brevete, anul trecut

Pe scurt

  • Cererile de brevet 2024: Aproximativ 199.264 cereri globale, stabilitate față de 2023 (-0,1%).
  • Cresterea cererilor din România: +50% în 2024, cu 63 de cereri depuse, domenii principale IT și medical.
  • Tendințe globale: SUA și Germania conduc, R. Coreea cea mai mare creștere, Europa 43% din cereri.
Articolul integral continuă mai jos
uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: Unsplash / ALEXANDRE LALLEMAND

În anul 2024 au fost depuse circa 199.264 de cereri de brevet la nivel global la Oficiul European de Brevete (OEB). Activitatea intensă de brevetare a rămas la nivelul celei din anul precedent (2023: 199.452, -0,1%), după trei ani de creștere semnificativă.

Cererile de brevet din Europa, incluzând toate cele 39 de state membre OEB, au crescut cu 0,3%, în timp ce cele din afara Europei au scăzut ușor (-0,4%).

România a înregistrat o creștere de 50% și a depus 63 de cereri pentru brevet european în 2024, conform Indexului brevetelor 2024, potrivit unui comunicat de presă al Oficiului European de Brevete.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Principalele domenii de inovare au fost tehnologia medicală (11 cereri) și sectorul IT (8 cereri). Acest lucru consolidează poziția României ca un centru emergent pentru inovațiile digitale și în domeniul sănătății.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost cel mai activ solicitant român pentru al doilea an consecutiv.

„În ciuda incertitudinilor politice și economice, companiile și inventatorii europeni au depus mai multe cereri pentru brevete anul trecut, subliniind performanța lor tehnologică și investițiile lor continue în cercetare și dezvoltare. Datele privind brevetele OEB reprezintă o foaie de parcurs clară pentru industrie, politici și priorități de investiții. După cum avertizează rapoartele Draghi și Letta, pentru a rămâne competitivă la nivel mondial, Europa trebuie să își consolideze ecosistemul inovării și să facă mai mult pentru a ajuta inventatorii să își dezvolte și să își comercializeze invențiile, în special în domenii critice precum tehnologiile ecologice, inteligența artificială și semiconductorii”, a declarat președintele OEB, António Campinos.

Sursa foto: Oficiul European de Brevete

Tendințe globale și europene

Sursa foto: Oficiul European de Brevete

Totodată, Statele Unite și-au menținut poziția de țară principală de origine a cererilor pentru brevet european, urmate de Germania, Japonia, China și Republica Coreea. Statele membre ale OEB au reprezentat 43% din cererile depuse, în timp ce 57% au provenit din afara Europei (a se vedea graficul Originea cererilor). În special, R. Coreea a înregistrat cea mai mare creștere (+4,2%), China a înregistrat o creștere de 0,5%, în timp ce companiile și inventatorii din SUA (-0,8%) și Japonia (-2,4%) au depus mai puține cereri.

Astfel, cererile de brevet din cele 39 de state membre ale OEB au crescut cu +0,3%, creștere susținută de cea din Elveția (+3,2%) și Regatul Unit (+3,1%), în timp ce cererile depuse din cele 27 de state membre ale UE au scăzut cu -0,4%. Germania (+0,4%) și Franța (+1,1%), primele două țări în ceea ce privește depunerea solicitărilor pentru brevete din Europa, au înregistrat o ușoară creștere în 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -
Sursa foto: Oficiul European de Brevete

Pentru prima dată, tehnologiile informatice, inclusiv invențiile bazate pe inteligența artificială, au fost principalul domeniu de cereri de brevet european la OEB, cu 16.815 solicitări în 2024. Sectorul mașinilor electrice, aparatelor și al energiei a înregistrat cea mai mare creștere (+8,9% față de 2023), datorită progreselor în tehnologiile energetice curate, în special bateriile (+24,0%).

În schimb, comunicațiile digitale, care includ inovațiile în rețelele mobile, au înregistrat o scădere de 6,3%.

De asemenea, Samsung a fost noul solicitant principal la OEB în 2024 (ultima dată conducând clasamentul în 2020), Huawei a coborât pe locul al doilea, urmat de LG, Qualcomm și RTX. Top 10 include patru companii din Europa, două din R. Coreea, două din SUA și câte una din China și Japonia.

Sursa foto: Oficiul European de Brevete

Microîntreprinderile utilizează sistemul de brevete pentru a stimula inovarea

În 2024, 22% dintre cererile de brevet depuse la OEB de inventatori europeni au venit de la inventatori individuali sau IMM-uri (cu mai puțin de 250 de angajați), iar alte 7% de la universități și organizații publice de cercetare. Acest lucru scoate în evidență activitatea sistemului de brevete pentru entitățile mai mici, sprijinită de reducerile de taxe oferite de OEB, consolidată în continuare de reducerile de taxe ale OEB pentru microîntreprinderi, persoane fizice, organizații fără scop lucrativ, universități și instituții de cercetare începând din aprilie 2024.

În ceea ce privește reprezentarea femeilor în inovare, 24% dintre cererile de brevet depuse la OEB din România în 2024 includeau cel puțin o femeie inventator, ușor sub media de 25% a statelor membre OEB. Dintre țările cu peste 2.000 de cereri, Spania a condus cu 42%, urmată de Belgia (32%) și Franța (31%).

Brevetul unitar depășește așteptările în al doilea său an de la lansare

Sistemul brevetului unitar, lansat în 2023, continuă să ia avânt, oferind inovatorilor o protecție prin brevet mai simplă și mai accesibilă în 18 state membre ale UE, cu o singură cerere adresată OEB.

Totodată, România face parte din acest sistem de la 1 septembrie 2024, astfel de atunci toate brevetele europene cu efect unitar acoperă automat România. Protecția unitară a fost solicitată pentru 25,6% din totalul brevetelor europene acordate de OEB în 2024, totalizând peste 28.000 de cereri.

Rata de acceptare a brevetului unitar a fost cea mai mare în rândul titularilor din statele membre OEB, cu o medie de 36,5%. România a avut o rată și mai ridicată, de 52,6%.

În afara Europei, adoptarea sistemului a fost mai scăzută: Republica Coreea (18,9%), China (17,9%), SUA (16,0%) și Japonia (7,9%). Cei mai mari solicitanți ai brevetului unitar în 2024 au fost Johnson & Johnson, Siemens, Samsung, Qualcomm și Volvo Group.

Totuși, IMM-urile și universitățile europene au fost cele mai receptive la noul sistem, cu o rată de adoptare de 57,5%.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.