Indiferent de punctul în care se află cariera dumneavoastră, nu este niciodată prea devreme să începeți să vă gândiți la pensie și la opțiunile disponibile de pensie. A fi pregătit pentru viitor ar putea fi diferența dintre a trăi confortabil după pensionare și a trebui să strângi cureaua atunci când ar trebui să te bucuri de viața post-muncă.
Date de la compania britanică Investing Reviews dezvăluie ce țări au cele mai mari și cele mai mici câștiguri din pensie.
Pentru a stabili ce țări au cele mai mari câștiguri de pensionare, studiul a analizat procentajul de câștiguri de pre-pensionare primite ca pensie. S-a constatat că procentul din suma medie câștigată la pensionare în comparație cu pre-pensionarea din întreaga lume este de 59,8%.
În România, însă, aceasta este de doar 41,3%, pe locul 10 în lume la cele mai mici pensii. Sunt, însă, și alte țări care stau mai rău decât românii, când vine vorba de procentul din câștigurile dinainte de pensionare pe care le primesc ca pensie.
Oferind doar 23,6% din câștigurile înainte de pensionare, Mexicul oferă cele mai slabe contribuții la pensie pentru pensionari.
Venind în penultimul loc, Africa de Sud oferă doar 27,9% din câștigurile înainte de pensionare lucrătorilor săi. Iar Marea Britanie urmează Africa de Sud pe locul trei, cu câștiguri de 28,5%, dar, atenție, salariul mediu din Marea Britanie e net superior celui din România, de exemplu, deși deși procentual se primește mai puțin, suma în sine e mai mare.
În vreme ce britanicii primesc circa 2.900 de euro, în medie, românii nu se apropie nici măcar de 1.000 de euro pe lună. E drept, în cu totul altă ligă joacă beneficiarii de pensii speciale care pot concura la venituri cu orice țară din lume, dar asta e altă discuție.
La cele mai mari câștiguri procentuale din ultimele salarii, pe locul I se află, culmea, India, 94,3% din venitul mediu fiind oferit pensionarilor, asigurând continuarea nivelului lor de viață înainte de pensionare.
Venind pe locul doi, Italia are cele mai bune pensii din Europa, cu 92,8% oferite pensionarilor, urmată îndeaproape de Turcia pe locul trei, cu 92,0%.