România e cea mai săracă țară din UE, după venitul disponibil median (date Eurostat)

bani economii financiar portofel sarac Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

În 2021, venitul disponibil median a fost de 18.019 PPS (exprimat în standardul puterii de cumpărare) pe cap de locuitor în UE, arată datele publicate azi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Acesta a variat considerabil între statele membre ale UE: de la 32.132 PPS în Luxemburg, la 8.703 PPS în România.

“Modul în care este distribuit venitul în societate determină măsura în care indivizii au acces egal la bunurile și serviciile produse în cadrul unei economii naționale. O măsură foarte importantă a distribuției veniturilor este venitul disponibil echivalent median (denumit în continuare venitul disponibil median), exprimat aici pe cap de locuitor în standardul puterii de cumpărare (PPS)”, subliniază Eurostat.

În 2021, venitul disponibil median a fost de 18 019 PPS pe cap de locuitor în UE. Acesta a variat de la 32.132 PPS în Luxemburg, la 8.703 PPS în România.

Cele mai ridicate niveluri ale venitului median disponibil au fost înregistrate în statele membre occidentale și nordice ale UE, în special în Luxemburg (32 132 PPS), Țările de Jos (24 560 PPS), Austria (24 450 PPS) și Germania (23 401 PPS). Pe de altă parte, venitul median disponibil a fost mai mic în majoritatea statelor membre din sud și est, în special în România (8 703 PPS), Bulgaria (9 375 PPS), Grecia (917 PPS) și Ungaria (9 982 PPS).

Cum stăm cu salariile în UE. Dependenți de salariul minim

România e la coada listei în ceea ce privește chiar și salariile medii în UE, alături de Bulgaria și Ungaria, conform datelor Eurostat.

Conform datelor Eurostat de la începutul anului trecut, România avea unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană, sume mai mici înregistrându-se în doar alte două țări. Clasamentul: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croaţia (624 euro).

Anul 2023 a început totuși cu un plus, care însă nu ne propulsează departe în top: la începutul acestui an, salariul minim brut din România s-a majorat la 3.000 de lei (609 euro), de la suma de 2.550 lei anterior.

Iar în țara noastră, foarte multe familii sunt dependente de salariul minim. Potrivit datelor din 2021, în România existau 1,58 milioane de contracte pe salariul minim din 5,55 milioane de angajați în economie, adică mai mult de un sfert.

Cu ce venituri se descurcă o familie din România, conform INS

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România au fost în trimestrul III 2022 de 6668 de lei, unei persoane revenindu-i suma de 2662 de lei, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Față de același trimestru al anului precedent, venitul a crescut cu aproape 1000 de lei. Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul III 2022, în medie, de 5816 lei lunar pe gospodărie (2322 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale. Aproximativ o treime din consumul gospodăriilor merge înspre produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, iar 15,8% sunt cheltuieli cu locuința, apa, electricitate, gaze. Investițiile reprezintă un procent infim în structura cheltuielilor. În paralel cu veniturile, au crescut și cheltuielile (cu 877 de lei), iar produsele și serviciile care cântăresc greu în bugetul gospodăriei din România – alimentele și energia – s-au scumpit peste medie, mărind povara pe bugetele familiilor din țară.

Vezi și:

Venitul mediu al unei gospodării din România a ajuns în trimestrul III al anului trecut la 6.668 de lei. O treime din consum merge înspre alimente. Cum au crescut într-un an veniturile în comparație cu prețurile?

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Comentarii

  1. la noi se practica salariul minim pe hirtie + diferenta pina la cel real Personal cunosc multe cazuri ca sa nu mai vorbim de cei la negru Staticienii ignora realitatea pentru ca este un efort mult prea mare sa pleci pe teren Mai bine stai pe net si culegi date Oricum nu pune nimeni la suflet rezultatele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *