Venitul mediu al unei gospodării din România a ajuns în trimestrul III al anului trecut la 6.668 de lei. O treime din consum merge înspre alimente. Cum au crescut într-un an veniturile în comparație cu prețurile?

calcule buget Foto: Pixabay

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România au fost în trimestrul III 2022 de 6668 de lei, unei persoane revenindu-i suma de 2662 de lei, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Față de același trimestru al anului precedent, venitul a crescut cu aproape 1000 de lei. Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul III 2022, în medie, de 5816 lei lunar pe gospodărie (2322 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale. Aproximativ o treime din consumul gospodăriilor merge înspre produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, iar investițiile reprezintă un procent infim în structura cheltuielilor. În paralel cu veniturile, au crescut și cheltuielile, iar produsele și serviciile care cântăresc greu în bugetul gospodăriei din România – alimentele și energia – s-au scumpit peste medie, mărind povara pe bugetele familiilor din țară.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul III 2022, în termeni nominali, 6668 lei pe gospodărie şi 2662 lei pe persoană.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 6240 lei lunar pe gospodărie (2491 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 428 lei lunar pe gospodărie (171 lei pe persoană).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,6%), veniturile în natură (6,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9%), veniturile din agricultură (2,1%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,0%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,6%).

Sursa grafic: INS

Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

Grafic INS

 

Cea mai mare parte a cheltuielilor vizează hrana, taxele și impozitele

Conform datelor INS, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 1,2%).

Grafic INS

 

Mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum, subliniază INS.

 

Sursa: INS

 

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2022, în medie, 33,3% din consumul gospodăriilor.

Grafic INS

 

Cum am evoluat de la un an la altul. Creștere de aproape 1000 de lei la venituri, dar au crescut și prețurile

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul III 2022, în termeni nominali, 6668 lei pe gospodărie şi 2662 lei pe persoană. În aceeași perioadă a anului trecut, suma era de 5704 lei, cu aproape 1000 de lei mai mică (964 lei). Vorbim, așadar, de o creștere de 16,9% în interval de un an.

Menționăm că rata anuală a inflației ajunsese în noiembrie la 16,8%, conform celor mai recente date, crescând într-un ritm similar cu cel al veniturilor gospodăriilor.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul III 2022, în medie, de 5816 lei lunar pe gospodărie.  În același trimestru al anului precedent, cheltuielile totale ale populaţiei au fost în medie de 4939 lei lunar pe gospodărie. De la un an la altul s-a înregistrat, așadar, o creștere de 877 de lei (17,75%).

De ce resimțim atât de puternic creșterile de prețuri? Exact produsele și serviciile care cântăresc greu în bugetul gospodăriei s-au scumpit peste medie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 21,55% într-un an, iar pentru energie electrică, gaze şi încălzire centrală majorarea a fost de 41,58%, conform celor mai recente date INS.

Mai multe date AICI

Câștigul salarial mediu net în România a ajuns la 4008 lei în octombrie, cu 13,1% mai mult față de acum un an.

Merită menționat, în acest context, că România se află la coada listei în ceea ce privește salariile medii în UE, alături de Bulgaria și Ungaria. Astfel, în 2021, salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă pentru angajații din UE a fost de 33.500 de euro, arată datele Oficiului european pentru Statistică Eurostat, care a publicat la final de 2022 acest indicator pentru prima dată. În România, acesta era de doar 13.000 de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. DE UNDE ”SCOATETI” BALORILE ASTEA..?? DE LA MAMA OMIDA..?? CAND AM PENSIA DE 1800 DE LEI; MA DUC LA MEGAIMAGE CI ”LAS” 50 DE LEI PE 2 LITRI DE LAPTE 4 ECLERE SI 4 PACHETE DE BISCUITI CU JELEU…!!!
    6000 DE LEI SUNT – IN VALOARE REALA CUU…3000 DE LEI.
    ANU’ TRECUT,PE 19 IUNIE(nota bene..) S-A DECLARAT ”ZIUA INDEPENDENTEI FINANCIARE”=>DIN ACEL MOMENT MUNCEAM PENTRU NOI;PAN’ ATUNCI AM MUNCIT PENTRU HOTI SI TALHARII CARE ”SI-AU TRAS” SALARII NESIMTITE SI HAITA DEE…PESIONARI SPECIALI” LA 40 DE ANI SA FII…”PENSIONAR” CU 4500 LEI/LUNA ESTE NESIMTIRE CRASA….!!!

    • Statistic nu existati . Statistica este instrument de propaganda de laudarosenie . Romania este ferma animalelor .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.