România, la coada listei în ceea ce privește salariile medii în UE, alături de Bulgaria și Ungaria

bani euro salariu pexels sursa foto: Pexels

În 2021, salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă pentru angajații din UE a fost de 33.500 de euro, arată datele Oficiului european pentru Statistică Eurostat, care publică acest indicator pentru prima dată. În România, acesta era de doar 13.000 de euro.

Directiva privind cartea albastră prescrie utilizarea acestui indicator pentru a determina salariul mediu brut anual pentru fiecare stat membru al UE și pentru a acorda permise de muncă lucrătorilor cu înaltă calificare. Directiva vizează atragerea în UE a lucrătorilor cu înaltă calificare în condiții de admitere mai flexibile, cu drepturi sporite și cu posibilitatea de a se muta mai ușor într-un alt stat membru al UE pentru deținătorii de Carte Albastră UE.

Indicatorul se bazează pe o combinație de date din conturile naționale și din ancheta privind forța de muncă (LFS). Acesta este ajustat prin exprimarea salariilor cu fracțiune de normă în echivalent normă întreagă.

Dintre statele membre ale UE, cel mai mare salariu mediu anual ajustat pentru normă întreagă în 2021 a fost înregistrat în Luxemburg (72.200 de euro), urmat de Danemarca (63.300 de euro) și Irlanda (50.300 de euro). Între timp, cele mai mici valori ale indicatorului au fost înregistrate în Bulgaria (10.300 de euro), Ungaria (12.600 de euro) și România (13.000 de euro).

 

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *