Prăbușirea prețului la roșii din cauza suprasaturării pieței, după cum arată o analiză a portalului agro-tv. Un reportaj de la începutul lunii iulie arată că într-unul dintre cele mai mare bazine legumicol din țară – Matca, județul Galați – roșiile se vând cu prețuri sub 1 leu kilogramul, preț care, potrivit producătorilor din zonă, nu acoperă nici măcar cheltuiele de cules.
Motivul, spun legumicultorii, este că Programul Tomata, așa cum este conceput, conduce la o suprasaturare a pieței într-o anumită perioadă, producătorii fiind astfel nevoiți să își vândă producțiile de roșii în pierdere.
„Pentru banii ăștia pe care îi dă APIA, foarte mulți oameni încearcă să îi acceseze, pe aceeați perioadă, și atunci o să fie un exces foarte mare de produs și prețul foarte mic. Trebuie făcut în așa fel încât (Programul Tomata – n.r.) să funcționeze și pe alte perioade. (…) Toată lumea vrea ăia 3000 de euro în prima decadă a anului și ați văzut ce se întâmplă: ajung roșiile la un leu kilogramul. Și atunci, cu tot cu ăia 3000 de euro pe care îi iei, ai rămas bătând din buze, fiindcă un leu nu te poate ajuta. Nu ai cum să-ți scoți cheltuielile”, a explicat un producător din Matca.
Și în 2019 s-a înregistrat un fenomen îngrijorător. Portalul specializat Lantul Alimentar a arătat că importurile de roșii erau în creștere, în ciuda sprijinului financiar acordat de guvern.