România e pe locul 6, Republica Moldova pe locul 9 în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin Internet fix de mare viteză din lume

internet-laptop-google-calculator-birou-office-pexels pexels.com

Republica Moldova se află pe locul patru în Europa și pe locul 9 în lume în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin Internet fix de mare viteză, potrivit unui studiu realizat de platforma Cable.co.uk din Marea Britanie, potrivit Rador Radio România.

Astfel costul mediu al unui abonament pentru Internet fix în bandă largă în Republica Moldova este de 9,19 dolari (162,5 lei la cursul zilei când au fost colectate datele), în creștere cu peste 2,1 dolari, față de anul 2023, arată studiul, potrivit mold-street.com.

În același timp este mai mic comparativ cu anii 2017-2021, când costul unui abonament lunar depășea 10 dolari pe lună.

Cel mai ieftin abonament analizat în Republica Moldova costă 84,5 lei (4,78 dolari), iar cel mai scump – 250 lei (14,14 dolari), relevă studiul realizat de Cable.co.uk în 223 de țări.

Studiul a analizat 18 oferte de servicii de internet fix în Republica Moldova, față de exemplu, cele șapte oferte incluse în România, sau trei oferte din Kazahstan.

„Deși pătrunderea în bandă largă de linie fixă este mult mai mică decât în țările europene comparabile, rămâne, prin urmare, spațiu enorm de creștere, iar numărul abonaților de bandă largă la linie fixă în Moldova continuă să crească constant”, constată autorii studiului.

Topul țărilor cu cel mai ieftin acces la internet este condus de Sudan, cu un cost mediu de 2,40 dolari/lună, urmat de Argentina – cu 5,17 dolari, Belarus – 7,03 dolari, Ucraina – 7,35 dolari, Egipt – 8,31, România – 8,6 dolari, Vietnam – 8,72, Kazakhstan – – 9,08 și Republica Moldova – 9,19 dolari.

La polul opus se află locuitorii de pe insulele Solomon, care achită cel mai scump abonament de Internet, la un preț mediu de 457,8 de dolari pe lună.

Pe regiuni cele mai ieftine tarife sunt în statele CSI și Europa de Est, iar cele mai mari în statele dezvoltate

Comentând rezultatele cercetării, Dan Howdle, analist de telecomunicații pentru consumatori la Cable.co.uk, a declarat că nu este deloc surprinzător că cele mai avansate și dezvoltate țări tind să aibă unele dintre cele mai scumpe bandă largă.

“La urma urmei, câștigurile sunt mai mari, iar investițiile și lansarea de noi tehnologii tind să fie înaintea curbei. Sau așa ar crede cineva. Cu toate acestea, este interesant că cea mai ieftină bandă largă din lume tinde să fie în Europa de Est și țările CSI. Aceste țări tind să aibă și una dintre cele mai avansate infrastructuri (% mare acoperire FTTP completă cu fibră) și sunt într-un fel capabile să o ofere utilizatorilor la prețuri foarte mici”, afirmă expertul.

În opinia lui Dan Howdle, deși Europa de Vest, America de Nord și alte părți ale lumii ajung din urmă din punct de vedere al infrastructurii, “restul lumii nu are nicio șansă să egaleze acele puncte de preț”.

Potrivit lui, acest lucru anulează ideea că regiuni precum Europa de Vest și America de Nord plătesc mai mult din cauza costurilor de implementare a noilor tehnologii și, de fapt, evidențiază ideea că oamenii din aceste țări sunt puși să plătească mai mult, pur și simplu pentru că pot.

Sursa: RADIO CHIŞINĂU / Rador Radio România

pexels.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *