România, în topul celor 10 state „problematice”, unde există riscul unei noi panici ca în 2013

bursa-economie-criza

România este unul din cele 10 state emergente clasificate drept „problematice” de către gigantul financiar japonez Nomura, unde există riscul declanșării unei noi panici de tipul „taper tantrum” precum cea din 2013. Compania subliniază că România are un deficit de cont curent excesiv de mare, alături de un deficit fiscal mare.

  • „Taper tantrum” se referă la panica reacționară colectivă din 2013 care a declanșat o creștere a randamentelor Trezoreriei SUA, după ce investitorii au aflat că Rezerva Federală își „calmează” politica de relaxare cantitativă, pentru a reduce suma de bani pe care o introducea în economie.

„Piețele emergente se confruntă cu noi surse de vulnerabilitate din cauza creșterii slabe, a majorării inflației și a înrăutățirii sănătății fiscale și nu se regăsesc într-o situație de reziliență pentru a rezista unei alte crize asemănătoare cu cea din 2013”, potrivit Nomura Holdings.

Grupul financiar susține că fundamentele economice din multe piețe emergente s-au deteriorat în ultimul an și este probabil să se înrăutățească în anul următor, sporind riscul de crize financiare pe măsură ce dobânzile globale cresc.

Țările care par cel mai expuse riscului de a avea deficite de cont curent excesiv de mari, alături de deficite fiscale mari, sunt: România, Columbia, Peru, Turcia și Africa de Sud, afirmă Nomura.

Per total, Nomura listează zece piețe emergente cu probleme, respectiv: Brazilia, Columbia, Chile, Peru, Ungaria, România, Turcia, Africa de Sud, Indonezia și Filipine.

Gigantul japonez estimează că România va avea în acest an un deficit fiscal de 7,1% din Produsul Intern Brut și un deficit de cont curent de 5% din PIB. Nomura mai arată că România va avea o creștere economică de 6% în acest an, însă prognozează că datoria publică va ajunge la 52,6% din PIB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *