Coaliția de guvernare vrea să crească impozitul pe dividende, de la 5% la 8%, inclusiv pentru companiile de stat, ca parte a pachetului de măsuri fiscale pregătit pentru anul viitor. Această măsură va face ca România să nu mai fie cea mai atractivă piață europeană la această categorie de taxe și va aduce și bani în plus la bugetul de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Lucian Heiuș, președintele ANAF, spunea că PSD ar vrut creșterea impozitului pe dividende între 10-15%, iar PNL a obținut o creștere doar până la 8%.

România este în prezent la egalitate cu Bulgaria la taxarea dividendelor, cu taxa de 5%. În cazul în care România crește impozitul pe dividende la 8%, țara noastră nu va mai avea cea mai relaxată taxare din Uniunea Europeană, care o face în acest sens un „paradis fiscal”, ci aceasta va rămâne Bulgaria. Iar țara noastră va trece și peste Lituania, care impozitează dividendele cu 7%, conform datelor din clasamentul Doing Business.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Bani în plus la buget

În plus, măsura va face ca și statul să colecteze mai mulți bani la buget. Anul viitor, cu un impozit de 5% pe dividende, statul și-a propus să colecteze 3,05 miliarde lei la buget din acest impozit.

Dacă facem un calcul simplist și aplicăm un impozit de 8% (creștere de 60% a impozitării), statul va strânge în total 4,88 miliarde lei, respectiv cu 1,83 miliarde lei mai mult.

Investitori: „Va avea efecte inclusiv în atractivitatea pieței de capital locale”

Investitorii care activează pe piața de capital din România susțin că măsura va avea un efect asupra atractivității pieței, deoarece vor scădea ratele de recuperare a investiției.

„Faptul că statul are nevoie de bani nu este o noutate. Decontăm acum lipsa de dezvoltare a infrastructurii educaționale, de sănătate, rutieră și de utilități din ultimii 50 de ani. Această dezvoltare se face cu bani și, deși avem nevoie de ei, ne permitem să nu accesăm sumele pe care UE ni le pune la dispoziție, așadar ajungem în situația de a crește taxele și impozitele. Creșterea impozitului pe dividende este o măsură preferabilă altora vehiculate, cum ar fi impozitarea progresivă. Rămâne totuși problema randamentului pe care investitorii îl au atunci când investesc în firmele românești – acestora le vor scădea ratele de recuperare a investiției, ceea ce va avea efecte inclusiv în atractivitatea pieței de capital locale”, a declarat pentru Economedia Alexandru Stânean, CEO TeraPlast și Membru Fondator al Asociației pentru Relația cu Investitorii din România (ARIR).

Reprezentanții Bursei de Valori București (BVB) nu au dorit să transmită un punct de vedere.