România, pe locul 24 în topul celor mai bune pașapoarte din lume pentru nomazii digitali/ Elveția, Irlanda și Portugalia, se află în top trei

pasaport romania Foto: pasapoarte.mai.gov

România se află pe locul 24 în topul celor mai bune pașapoarte din lume pentru nomazii digitali, potrivit Nomad Passport Index (NPI), realizat de compania de consultanță Nomad Capitalist. Opt țări din Europa se află în top 10. Elveția s-a clasat pe primul loc, urmată de Irlanda și Portugalia pe locurile doi, respectiv trei.

Spre deosebire de alte clasamente ale pașapoartelor, Nomad Passport Index (NPI) se concentrează pe criterii mai largi, inclusiv percepția globală și libertatea personală într-o anumită țară.

Concept de nomad digital a crescut foarte mult în popularitate în ultima vreme. Deși multe destinații au în vigoare cerințe simple de cetățenie, țara din care provine o persoană poate avea totuși un impact semnificativ asupra oportunităților sale de călătorie.

Acest lucru se răsfrânge și asupra pașapoartelor. A fost publicat clasamentul anual din acest an realizat de compania de consultanță Nomad Capitalist.

Spre deosebire de Henley Passport Index, care clasifică cele mai puternice pașapoarte din lume și utilizează datele Asociației Internaționale a Transportului Aerian, Nomad Passport Index (NPI) are o abordare diferită. Acesta analizează 199 de pașapoarte globale și modul în care acestea se situează în ceea ce privește călătoriile fără vize, percepția globală și impozitarea cetățenilor. Clasamentul se concentrează, de asemenea, pe dubla cetățenie și pe libertatea personală.

„Portugalia a fost la egalitate cu Irlanda în toate domeniile, cu excepția libertății personale, subliniind atractivitatea sa constantă, în timp ce Finlanda – cunoscută pentru opțiunile sale vaste de călătorie fără vize – ocupă acum locul patru, subliniind importanța accesibilității globale”, potrivit firmei de consultanță.

Dar „evoluția remarcabilă” este cea a Emiratelor Arabe Unite. Emiratele Arabe Unite au fost numărul 1 în 2023, dar au coborât pe locul șase, la egalitate în acest an cu țări precum Olanda, Germania și Noua Zeelandă, potrivit echipei de cercetare. Scăderea a fost cauzată de o schimbare în politica fiscală a EAU care a afectat proprietarii de companii naționale și de peste hotare, inclusiv rezidenții care dețin companii străine, a precizat aceasta.

Bulgaria este o țară de urmărit. Pașaportul său a urcat de pe locul 42 în indice pe locul 32 în doi ani, în mare parte datorită intrării sale în zona Air Schengen, programată să aibă loc la sfârșitul lunii martie.

Hong Kong a scăzut de pe locul 44 în 2022 pe locul 50 în acest an, în timp ce Macao ocupă locul 69, iar China se află mult mai jos pe listă, pe locul 120.

Foto: pasapoarte.mai.gov

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *