România, pe locul 6 în topul țărilor cu cele mai multe femei-inventator

brevet, copyright, proprietate intelectuala Sursa foto: Unsplash / Markus Winkler

România s-a clasat pe locul 6 în topul țărilor cu cel mai mare număr de femei-inventator din întreaga lume, conform datelor Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale pentru 2021, scrie International Business Times, preluat de Agenția de presă Rador.

28% dintre solicitanții de brevete de invenție din România au fost femei, în 2021.

În 2021, procentul mediu de femei-inventator, la nivel mondial, a fost de numai 17%. Numărul cel mai mare de femei-inventator din întreaga lume a fost înregistrat în Cuba. Aici, procentul de femei-inventator a depășit 50%. În Filipine, a fost de 38%.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În Europa, Portugalia s-a clasat pe primul loc pentru găzduirea femeilor-inventator. Numărul de brevete de invenție înregistrate de femei a scăzut ușor sub cel din Filipine, la 34%. Procentul de 34% de femei-inventator a plasat Portugalia pe locul 3 la nivel mondial pentru reprezentarea femeilor în domeniul brevetelor de invenție.

Spania a avut doar cu 2% mai puține femei-inventator decât România (26%) și, prin urmare, s-a clasat pe locul 10 la nivel mondial.

Cu toate acestea, alte țări europene importante, cum ar fi Marea Britanie, Italia, Germania și Suedia, au scăzut sub media globală de 17%.

Marea Britanie a scăzut ușor sub SUA și a ocupat locul 55. În Marea Britanie, doar 14% dintre solicitanții de brevete de invenție au fost femei în 2021. SUA, care erau clasate pe locul 42, au avut 16% de solicitanți femei.

Similar cu Marea Britanie și SUA, numărul inventatorilor de sex feminin din Franța a fost în jurul mediei globale.

Din 2019 până în 2021, numărul femeilor-inventator din Marea Britanie a crescut doar cu 1,6%. Cu toate acestea, în anii dintre 2019 și 2021, reprezentarea femeilor în domeniul invențiilor în România a crescut cu peste 10%.

Una dintre cele mai slabe performanțe a înregistrat Japonia. În Japonia, doar 10% dintre inventatori sunt femei. În mod similar, a existat o lipsă de reprezentare feminină în domeniul invențiilor în India, Emiratele Arabe Unite și Indonezia.

Potrivit Biroului Internațional pentru Proprietatea Intelectuală din Regatul Unit (UKIPO): „În mod istoric, femeile au fost subreprezentate în rândul inventatorilor. Înainte de 1965, proporția inventatorilor de sex feminin era în general între 2% și 3%. De atunci, proporția femeilor-inventator a crescut într-un ritm accelerat, ajungând la 6,8% în 1998 și aproape dublându-se de atunci, ajungând la 12,7% în 2017.”

În ceea ce privește gama de rezultate, European Publications Server (EPO) a remarcat: „Participarea scăzută a femeilor în brevetare a fost atribuită unei varietăți de factori. În primul rând, femeile care aleg orice tip de carieră și, în special, cele din profesiile STEM (science, technology, engineering, and math – știință, tehnologie, inginerie, matematică) se confruntă cu o selecție mai dură decât bărbații.”

„Femeile de la universități au mai puține legături cu industria și sunt limitate la modele de carieră academică mai tradiționale decât bărbații. Recunoașterea scăzută se extinde la cercetarea și dezvoltarea în afaceri, unde femeile câștigă mai puțin decât bărbații, deși contribuie la fel de mult la dezvoltarea invențiilor de înaltă calitate”, a adăugat EPO.

În 2021, numărul mediu de femei-inventator a fost de aproximativ 13% – sub media înregistrată la nivel mondial. S-a estimat că mai puțin de unul din șapte inventatori din Europa ar fi femei. Cu toate acestea, diferența dintre inventatorii bărbați și femeile-inventator din țările europene a fost mai mare decât în ​​alte țări din lume.

EPO a recunoscut, de asemenea, că procentul de femei-inventator (WIR – women inventor rate) în țări precum China și Coreea, este în mod neașteptat mai mare decât în unele țări din Europa.

EPO a explicat: „În țările cu un procent (WIR) mai mare de femei-inventator există mai multe brevete în domeniile tehnologice cu o participare mai mare a femeilor, sau depind mai mult, pentru brevetare, mai degrabă de universități și organizații publice de cercetare (PRO) decât de companii, primele fiind posibil mai deschise către participarea femeilor, din motive istorice sau reglementări publice”.

EPO a concluzionat că inventatoarele inspiraționale vor „încuraja și alte (femei) să-și îndrepte atenția către remedierea disfuncţionalităților constatate”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.