România, pe ultimul loc între țările UE în ceea ce privește cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

continental, fabrica, centru cercetare Sursa foto: Continental

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au cheltuit aproximativ 311 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) în 2020, echivalentul a 2,3% din PIB, arată datele publicate, luni, de Eurostat și citate de Agerpres. Pe ultimul loc în rândul acestor ţări se află România, care anul trecut a alocat pentru acest domeniu doar 0,47% din PIB.

Belgia şi Suedia au alocat, anul trecut, 3,5% din PIB pentru cercetare, urmate de Austria (3,2%) şi Germania (3,1%), iar şase state membre alocă mai puţin de 1% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare: Cipru, Bulgaria şi Slovacia (toate cu aproximativ 0,9% din PIB), Malta şi Letonia (ambele cu 0,7% din PIB) şi România (0,47% din PIB).

Conform statisticii, în ultimii zece ani, ponderea în PIB a cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare a crescut în UE de la 2% în 2010, până la 2,3% în 2020. Această creştere este rezultatul faptului că sumele alocate pentru R&D au crescut în 24 de state membre (inclusiv în România), singurele scăderi fiind consemnate în Finlanda, Irlanda şi Luxemburg.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate, totuşi, în Belgia (de la 2% din PIB în 2010, până la 3,5% din PIB în 2020), Grecia (de la 0,9% din PIB în 2010, până la 1,5% din PIB în 2020), Polonia şi Cehia (ambele cu o creştere de 0,7 puncte procentuale).

Eurostat subliniază că sectorul de business a continuat să fie principalul în care sunt cheltuite fondurile pentru cercetare şi dezvoltare, acesta fiind responsabil pentru 66% din totalul cheltuielilor pentru R&D în 2020, urmat de sectorul învăţământului superior (22%), sectorul guvernamental (12%) şi sectorul privat non-profit (1%).

Suma medie alocată de la buget pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) în Uniunea Europeană a fost de 225 de euro pe persoană în 2020, iar ţările cu cei mai puţini bani repartizaţi pentru acest domeniu au fost România (15 euro pe persoană), Bulgaria (21 de euro), Ungaria (39 de euro) şi Letonia (42 de euro), arată un alt set de date Eurostat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: