Deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, însă tendinţa a fost inversă în România, unde deficitul a înregistrat un avans de 1,3 la sută, arată datele publicate miercuri de Eurostat, transmite Agerpres.
În timp ce, în Uniunea Europeană, deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, de la 3,3% din PIB în trimestrul al doilea până la 2,9% din PIB în trimestrul al treilea, în România deficitul a crescut de la 7,3% din PIB în trimestrul al doilea, până la 8,6% din PIB în trimestrul al treilea.
Datele provizorii ale Eurostat arată că topul ţărilor membre cu cele mai mari deficite guvernamentale este condus de Bulgaria, cu un minus de 8,7% din PIB, urmată de România, 8,6% din PIB, şi Polonia, 6,7% din PIB.
La polul opus este Irlanda, ţară care în trimestrul al treilea al anului trecut a înregistrat un excedent guvernamental de 14,5% din PIB, în creştere cu 11,7 puncte procentuale comparativ cu situaţia din trimestrul al doilea.
Eurostat a publicat miercuri şi datele referitoare la datoria publică a ţărilor membre în trimestrul al treilea. Conform acestor date, raportul datorie-PIB a rămas nemodificat în zona euro la 88,2%, comparativ cu trimestrul al doilea, iar în UE a rămas nemodificat la 81,6%.
În rândul statelor membre însă, de la un trimestru la altul, 13 state membre au înregistrat o creştere a raportului datorie-PIB, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Bulgaria, 2,4 puncte procentuale, şi România, creştere de 2 puncte procentuale.
La finele celui de al treilea trimestru al anului trecut, ţările membre cu cea mai mică pondere în PIB a datoriei guvernamentale erau: Estonia (24%), Bulgaria (24,6%) şi Luxemburg (26,6%). La polul opus, ţările membre cu cea mai mare pondere în PIB a datoriei guvernamentale erau Grecia (158,2%), Italia (136,3%) şi Franţa (113,8%)
În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că datoria guvernamentală a urcat până la 916,4 miliarde lei, sau 53,1% din PIB, în trimestrul al treilea al anului trecut, de la 860,3 miliarde lei, sau 51,1% din PIB, în trimestrul precedent.