În primele zile din iunie, România a încetat să mai importe gaze, din pricină că revizia la gazoductul Turk Stream împiedică ca gazele din Rusia, via Turcia și Bulgaria, să mai ajungă la noi. Consumul scăzut din aceste zile contribuie oricum la suspendarea importurilor dar favorizează exportul. Trimitem în Ungaria 3,5 – 4,2 milioane de metri cubi zilnic din producția internă, adică circa 18% din total producție – 22,5 – 23 milioane de metri cubi. Se înmagazinează circa 10 milioane de metri cubi, câteodată și mai mult, de unde rezultă că avem un consum intern de circa 8 milioane de metri cubi.
„Sunt 8 firme care exportă, printre care și OMV-Petrom, care are cel mai mult -1,2 milioane metri cubi pe zi”, ne-a spus o sursă.
Petrom este unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, alături de Romgaz. Fiecare dintre cele două firme produc circa 4 – 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Directorul-adjunct al Romgaz, Aristotel Jude, a precizat că societatea de stat nu exportă gaze.
O altă sursă din piață ne-a confirmat că Petrom este cel mai mare exportator, în aceste zile, compania vânzând unei companii de trading deținute tot de OMV – acționarul majoritar al Petrom. „Pentru Petrom, acum este mai avantajos să vândă gaze decât să le ardă pentru generarea de electricitate (Petrom deține termocentrala Brazi, pe gaze, dar care este oricum în revizie – n.r.). Este vorba și despre consumul intern, foarte scăzut. Vând la export, n-au ce face. O altă firmă care exportă este MET (MET Romania Energy, deținută de grupul maghiar MOL – n.r.)”.
În primele zile ale lui iunie, au existat și unele exporturi către Republica Moldova, însă cantități mici.
Consumul de gaze, oricum mai scăzut, în mod tradițional, în această periodă de vară, este și mai redus ca urmare a faptului că cel mai mare producător de energie electrică folosind gaze, centrala Petrom de la Brazi, este într-o revizie prelungită, iar consumul industrial încă nu și-a revenit – abia săptămâna trecută Azomureș, cel mai mare consumator de gaze al țării, a anunțat că a repornit producția unor sortimente de îngrășăminte, dar la doar 10% din capacitate.