România vrea reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina  

Petre Daea

Discuţiile ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, în format online, vor începe miercuri, în jurul orei 14:30, în condiţiile în care România susţine reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina (salvgardare accelerată) şi asigurarea doar a tranzitului către statele care au nevoie de cerealele ucrainene.

De altfel, tot miercuri vor avea loc discuţiile, la nivel european, în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER II) pentru prelungirea Regulamentului 870 adoptat în 30 mai 2022 prin care produsele din Ucraina sunt scutite de plata taxelor vamale şi se facilitează tranzitul către UE şi ţări terţe.

Potrivit reprezentanţilor Ministrul Agriculturii, România susţine reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina (salvgardare accelerată) şi asigurarea doar a tranzitului către statele care au nevoie de cerealele ucrainene.

Această poziţie a fost transmisă în 12 aprilie de ministrul Agriculturii, Petre Daea, către ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, MAT fiind instituţia care exercită atribuţii în domeniile politicii comerciale şi afacerilor europene.

Astfel, în contextul în care în două luni începe recoltarea cerealelor, producătorii din România se vor confrunta cu aspecte referitoare la lipsa capacităţii de depozitare având în vedere cantităţile suplimentare de cereale provenite din Ucraina cu o posibilă perturbare a pieţei agricole din România.

De asemenea, în scrisoare se cere activarea măsurii de salvgardare accelerată pentru evitarea perturbării lanţurilor de aprovizionare cu alimente la nivelul UE şi implicit asigurarea condiţiilor de concurenţă echitabile pe piaţa internă a UE în contextul îngrijorărilor manifestate de către principalele organizaţii şi asociaţii europene de profil cum ar fi COPA-COGECA sau Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare din România.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii MADR au cerut monitorizarea periodică de către CE a fluxurilor comerciale provenite din Ucraina pentru evitarea perturbării pieţei agricole din România, implicit a celor din ţările care au graniţă directă cu Ucraina, în timp ce schimburile comerciale bilaterale trebuie să respecte cadrul juridic de cooperare economică convenit prin acordul de asociere între UE şi Ucraina. În acest context se impune şi întărirea controalelor în vederea respectării de către operatorii economici din Ucraina a standardelor veterinare şi fitosanitare, respectiv a celor privind siguranţa alimentara în cazul exporturilor de produse agroalimentare pe piaţa internă a UE.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *