Românii au cea mai puțină încredere în bancheri la nivel global – studiu Ipsos

Doctor-patient

Românii au cea mai puțină încredere în bancheri la nivel global, arată concluziile unui sondaj realizat de platforma globală Ipsos în 31 de țări pe platforma sa online Global Advisor.

Doar 11% dintre români spun că au încredere în bancheri, în timp ce 57% spun că nu au încredere.

În ceea ce privește liderii de business din țară, 26% dintre români spun că au încredere în ei, în timp ce alți 33% spun că nu au încredere.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Încrederea românilor în tipuri de meserii:

  • Oameni de știință: 61%
  • Doctori: 49%
  • Profesori: 48%
  • Membri ai forțelor armate: 47%
  • Sondaje de opinie: 37%
  • Bărbați/femei obișnuiți: 36%
  • Clerul/Preoții: 27%
  • Poliția: 26%
  • Lideri de afaceri: 26%
  • Judecători: 25%
  • Avocați: 23%
  • Prezentatori de știri TV/lectori de știri de televiziune: 23%
  • Jurnaliști: 20%
  • Angajați guvernamentali/ funcționari publici: 16%
  • Directori de publicitate: 16%
  • Bancheri: 11%
  • Funcționari de cabinet/ miniștri guvernamentali: 10%
  • Politicieni în general: 8%

La nivel global, politicienii sunt profesia în care oamenii au cea mai puțină încredere, în timp ce medicii și oamenii de știință sunt văzuți ca fiind cei mai demni de încredere, arată indicele Ipsos Global Trustworthiness Index, care urmărește modul în care oamenii văd diferite profesii ca fiind demne de încredere sau nu.

În general, medicii și oamenii de știință își păstrează poziția de cele mai demne de încredere profesii din lume. Aproape șase din zece persoane din eșantionul global consideră că ambii sunt demni de încredere (58% și, respectiv, 57%), aproape de scorurile înregistrate în anii precedenți.

Patru țări afișează cea mai mare încredere în medici: Spania, Țările de Jos, Indonezia și Argentina. În toate cele patru țări, 68% consideră că medicii sunt demni de încredere. Există cinci țări în care mai puțin de jumătate din public consideră că medicii sunt demni de încredere: România (49%), Polonia (45%), Japonia (44%), Ungaria (42%) și Coreea de Sud (38%).

Încrederea în oamenii de știință este cea mai mare în Spania și Argentina, unde 71% îi consideră demni de încredere. Celelalte cinci țări din top sunt Indonezia (69%) și Turcia (66%), urmate de Chile, Mexic și România (toate 61%). Ca și în cazul medicilor, există cinci țări în care încrederea este sub 50% – acestea sunt Malaezia și India (49%), Singapore și Africa de Sud (47%) și Japonia (39%).

Politicienii rămân profesia în care se are cea mai puțină încredere din lume, doar 14% dintre cetățenii din 31 de țări declarând că îi consideră demni de încredere. Aceștia se situează imediat după directorii de publicitate și miniștrii guvernamentali/ funcționarii de cabinet, ambii fiind considerați demni de încredere de mai puțin de unul din cinci.

Încrederea în politicieni este cea mai mare în India – 33% consideră că politicienii sunt demni de încredere, în creștere cu cinci puncte procentuale față de 2022. Urmează Singapore, cu 30%, urmat de Indonezia, cu 24%. Încrederea este cea mai scăzută în Argentina, unde doar șase procente îi consideră demni de încredere. În Polonia și Ungaria, doar șapte procente au încredere în politicieni.

Situația este similară în cazul miniștrilor guvernamentali sau al funcționarilor de cabinet: Singaporeenii sunt pe primul loc, cu 42% dintre ei considerându-i demni de încredere, urmați de India (33%), apoi de Indonezia și Turcia (27%). Încrederea în miniștrii guvernamentali este cea mai scăzută în România, Peru, Argentina și Africa de Sud (toate cu 10%).

Francezii și sud-coreenii au cea mai puțină încredere în directorii de publicitate – doar nouă procente din fiecare țară consideră că aceștia sunt demni de încredere. Încrederea în această profesie este cea mai mare în India și Indonezia (35% și, respectiv, 32%).

Studiul complet poate fi citit AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: