Românii care amână rambursarea ratelor la credite în acest moment riscă să plătească cu peste 500 lei mai mult lunar atunci când reiau plățile. Simulări de calcul

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Românii își vor putea amâna în curând ratele la credite, timp de maximum nouă luni, dacă dovedesc că le-au crescut cu minimum 25% cheltuielile medii lunare, în ultimele 3 luni. Ministerul Finanțelor a pregătit o ordonanță în acest sens, care este pe circuitul de adoptare. Însă simulările de calcul făcute de portalul financiar Finzoom.ro arată că, atunci când vor relua plățile, cei care și-au amânat acum ratele vor plăti mai mult cu sume cuprinse între minimum 90 de lei și maximum 500 lei, în funcție de creditul luat și de evoluția dobânzilor.

Ministerul Finanțelor a propus, într-un proiect de ordonanță de urgență, care nu a fost încă adoptat, posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni, pentru creditele contractate anterior datei de 30 aprilie 2022.

  • Persoanele fizice care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
  • Firmele care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere care reflectă scăderea cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Încă calculele realizate de platforma Finzoom.ro arată că cei care își vor amâna acum ratele vor plăti mult mai mult ulterior, chiar în cazul în care dobânzile nu mai cresc, deși acest scenariu este foarte puțin probabil, în contextul în care băncile centrale din toată lumea sunt în plin proces de înăsprire a politicilor monetare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Astfel, platforma Finzoom.ro a simulat ce ar însemna o amânare a ratelor timp de nouă luni pentru un credit de 250.000 lei pe 30 ani, cu o dobândă ROBOR 3M plus marjă de 2%, luat în urmă cu cinci ani.

După cinci ani de plăți, un împrumutat a plătit 75.664 lei și mai datorează băncii 227.603 lei, sumă la care se adaugă dobânzi timp de 25 ani.

Rata plătită luna este în prezent de 1.784 lei.

Dacă împrumutatul alege suspendarea ratelor timp de nouă luni, dobânzile acumulate pe perioada de suspendare se vor ridica la 13.905 lei.

Există acum două situații.

1. Dacă creditul este ipotecar, dobânda de pe perioada de suspendare se capitalizează la sold, ceea ce face ca noul sold să fie de 241.508 lei.

Dacă ROBOR rămâne la valoarea actuală, de 6,18%, după cele nouă luni de amânare, noua rată va fi de 1.876 lei, un plus de 92 lei.

Dacă ROBOR va crește, de exemplu, la 8%, noua rată va fi de 2.180 lei, un plus de 396 lei.

2. Dacă creditul este Prima Casă, dobânda acumulată pe nouă luni de suspendare (13.905 lei) se împarte pe 5 ani, ceea ce rezultă un plus de plată de 232 lei în 60 luni. 

Dobânda acumulată se plătește separat de rată, adică cei 232 lei se adaugă la cei 1.784 lei (dacă robor rămâne 6,18%) așa că noua rată va fi de 2.016 lei.

Dacă ROBOR crește cu două puuncte procentuale, cei 232 lei se vor adăuga la 2.068 lei, așa că noua rată va fi de 2.300 lei, un plus de 516 lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: