În perioada 2022-2024, ANAF a identificat peste 270 de contribuabili (persoane fizice) implicate în activități de videochat, din care au obținut venituri de aproximativ 400 de milioane de lei, potrivit informațiilor transmise Economedia.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală a ANAF efectuează în mod constant analize de risc asupra tuturor sectoarelor economice, inclusiv asupra activităților generatoare de venituri din industria videochat, analize ce stau la baza verificărilor demarate de echipele de control, această activitate fiind una cu caracter permanent, a precizat sursa citată.
„Concret, sunt analizate tranzacții financiare, fiind identificate entități din România numeroase sume de bani de la diverse platforme online, iar în baza denumirii acestor platforme se poate determina tipul de activitate derulată”, a explicat Sabina Zereș, șefa serviciului Comunicare, Relații Publice și Mass Media din cadrul ANAF pentru Economedia.
Persoanele fizice care încheie în mod direct un contract cu platformele de streaming aflate în afara României au obligația declarării veniturilor prin intermediul declarației unice”, precizează Sabina Zereș.
Jocurile de noroc și pariurile, un mod de viață pentru 1.372 de persoane fizice și juridice
Până la 17.09.2024, erau înscriși 2.950 de profesioniști (firme și persoane fizice) la Oficiul Național al Registrului Comerțului, ce aveau ca obiect de activitate „activități ale portalurilor web”, ce include și videochat-ul, potrivit informațiile primite de Economedia.
Alte 1.372 de persoane fizice și juridice prestează „activități de jocuri de noroc și pariuri” și 13.059 de profesioniști au ca obiect „activitățile recreative și distractive”.
Aproape 400 de firme fac videochat în România
În 2020, 362 de firme din România, cu un număr mediu de 623 de angajați, desfășurau activități de videochat, potrivit informațiilor transmise Economedia de Institutul Național de Statistică (INS). Anul următor, numărul firmelor cu acest obiect de activitate a ajuns la 390, dar numărul mediu al angajaților a scăzut la 605. În 2022, 393 de societăți se ocupau cu videochat-ul, iar numărul mediu de angajați era de 666.
Așa cum aminteam anterior, la cele aproape 400 de firme li se adaugă și cei 270 de români care câștigă bani frumoși din videochat.
Datele amintite provin din Registrul Statistic, actualizat pe baza surselor administrative de date. Este vorba despre Registrul contribuabililor, situațiile financiare depuse de întreprinderi, declarația privind obligațiile de plată ale contribuțiilor sociale, impozitului pe venit, evidența nominală a persoanelor asigurate și a cercetărilor statistice derulate de INS până la finele anului 2022.
„Nu deținem informații despre persoane și firme care obțin venituri din pariuri, pariori care au declarat venituri și persoane care lucrează în videochat”, au precizat reprezentanții INS pentru Economedia.
Sursa foto: Fizkes | Dreamstime.com