Românii ”cu portofele grase” contribuie la creșterea turismului în regiunea Epir din Grecia

insula creta, grecia, vacanta Sursa: sunrise-travel.eu

Ce se întâmplă cu turismul din regiunea Epir, Grecia, anul acesta? Datele nuanțate pentru acest sezon nu sunt deosebit de încurajatoare, mai ales pentru zona Ioannina și se reflectă în tot spectrul de activități, de la cazări turistice clasice la Airbnb. Dar românii par a fi salvarea sezonului, potrivit presei elene, citată de Rador Radio România.

Cei care activează în domeniu şi-au făcut deja publică îngrijorarea puternică, trăgând un semnal de alarmă, prin comunicate şi scrisori, cu privire la scăderea fluxului de turişti. Pe litoral, unde şi este în mod tradițional forţa turismului din Epir, imaginea este mai bună decât în zona montană, dar conform celor mai recente date de la Serviciul Elen de Statistică (ELSTAT), există semne de „oboseală” și acolo.

Guvernatorul regiunii Epir, Alekos Kachrimanis, a încercat să exprime o poziţie liniștitoare, spunând că, într-adevăr, anul acesta lipsesc turiştii israelieni – care sunt principala sursă de venit în special pentru zonele de munte – dar vin turişti din România cu „portofele grase”, revendicându-şi meritul pentru această evoluţie datorită participării Regiunii Epir la târgurile de turism din această ţară.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De notat însă că anul trecut primele trei țări de provenienţă a turiştilor care au vizitat Epirul au fost Germania, Italia și Anglia. Particularitatea este, însă, că grupurile de vizitatori din Israel sau România pot face diferența (financiară), chiar dacă nu se află în primele trei ţări ca număr de turişti.

Kachrimanis a pus scăderea pe seama unei tendinţe generale observate la nivelul întregii Grecii, încercând astfel să susţină că lucrurile nu stau chiar așa de rău pentru regiune. Şi într-adevăr, nu pare să fie aşa. Dar problema rămâne și este mult mai profundă decât aprecierea că pur și simplu „scade fluxul turistic”.

Turismul în Epir nu a avut niciodată o dimensiune foarte mare, în ciuda creșterii sale semnificative începând cu 2017, de aceea el nu poate înlocui activitățile economice de bază, care ţin de producţie, și nici nu poate crea suficiente locuri de muncă.

În plus, vacanțele în Epir nu sunt renumite ca fiind cele mai economice. Acest lucru se reflectă atât în impresiile vizitatorilor, care apreciază foarte mult calitatea serviciilor și mediul înconjurător, dar nu la fel de mult şi prețul pe care îl plătesc.

Desigur, aceste impresii sunt afectate de scumpirile galopante care până acum nu par să dea înapoi. O călătorie cu maşina către și dinspre Epir are costuri semnificative și pare mai avantajoasă pentru turiştii din Balcani decât pentru greci.

Totodată, unitățile de cazare de tip Airbnb din Ioannina ating prețuri medii de peste 70 de euro pe noapte (conform platformei AirDNA) și în mai multe cazuri, proprietarii de imobile apelează din nou la soluţia închirierii pe termen lung.

Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: