Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a prelungit cu 6 ani licența de exploatare pe 12 perimetre concesionate de Romgaz, pentru că producătorul de gaze a găsit resurse suplimentare care merită exploatate.
„Romgaz anunță publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, Nr.1040 din data de 01 Noiembrie 2021, a Hotărârii de Guvern nr.1153 din 22 Octombrie 2021 pentru aprobarea unor Acte Adiționale la Acordurile de Concesiune a 12 perimetre de DezvoltareExploatare și Exploatare, încheiate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și S.N.G.N. ROMGAZ S.A. Mediaş, aprobate prin Hotărârile de Guvern nr.2390/2004 și 1597/2004.
S.N.G.N. ROMGAZ S.A. Mediaș, în calitate de titular al acordurilor petroliere pentru aceste perimetre, a executat operațiuni petroliere care au evidențiat volume noi de rezerve de hidrocarburi, solicitând astfel prelungirea duratei de exploatare pentru o perioadă de 6 ani, respectiv pentru perioada Decembrie 2021 – Decembrie 2027”, anunță compania.
Perimetrele în cauză sunt Hurezani – Piscu Stejari – județul Gorj, Padina – Jugureanu – județul Buzău, Acățari – județul Mureș, Bazna – județul Sibiu, Chedea – județul Harghita, Delureni – județul Bistrița-Năsăud, Fântânele – județul Bistrița-Năsăud, Ilimbav – județul Sibiu, Șoimușu Mare – județul Harghita, Velț – județul Sibiu, Miercurea Nirajului – județul Mureș și Voivodeni, județul Mureș.
Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România, extrăgând anual circa 5,5 miliarde de metri cubi de gaze. Cantitățile extrase scad constant, cu fiecare an, dar scăderea este lentă. Nu la fel se poate spune despre producția Petrom, în declin accentuat, care acum mai extrage doar circa 4,5 – 4,6 miliarde de metri cubi.
Producția de gaze a României este acum cu 20% mai scăzută față de acum patru ani, iar cel mai mare declin este la Petrom, care extrage cu 30% mai puțin ca în 2017, potrivit unui document consultat de Economedia. Declinul producției se suprapune în acest an cu un context european ce a dus la scumpiri puternice la energie. În același timp, industria solicită insistent, deja de câțiva ani, legislația offshore pentru a putea demara extragerea gazelor din Marea Neagră.
Un document obținut de Economedia arată că producția de gaze din România a constant, în ultimii patru ani. În 2017, producția totală, luând referința 26 octombrie (fix înainte de sfârșitul ciclului de injecție în depozite), era de 30,4 milioane de metri cubi pe zi. În 2021, era de 24 milioane de metri cubi pe zi, cu 17% mai mică.
Este de remarcat că, în sectorul producătorilor independenți, cum ar fi Amromco, Serinus Energy sau Hunt Oil, declinul este de 70%, dar aceștia contează în proporție de cel mult 5% în totalul cantităților extrase, la nivelul României.
În schimb, pentru cei mai mari producători din România, Romgaz și Petrom, pentru 2021, 2020, 2019, 2018 și 2017, declinul producției este constant.