Romgaz a pus la Exim Banca Românească 570 de milioane lei în două luni. Depozite pe termen foarte scurt, la dobânzi între 6,20% și 6,60%

Sediul Romgaz sursa Romgaz

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz a constituit, în ultimele două luni, depozite totalizând 566,5 milioane lei la banca de stat Exim Banca Românească, potrivit unei informări remise bursei. Sumele au fost depuse succesiv, în tranșe de la 25 milioane lei la 125 milioane lei, și toate sunt pe termen foarte scurt, două și trei luni. Dobânda pe care o acordă Exim este cuprinsă între 6,20% și 6,60%.

Exim Banca Românească este banca favorită a Romgaz pentru depozite. Aici, producătorul de gaze depune miliarde pe termen foarte scurt, pentru a încasa dobândă. “Precizăm faptul că, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a avut constituite depozite la Exim Banca Românească S.A. a căror valoare cumulată pe o perioadă de 12 luni a depășit pragul de semnificație de 5% din valoarea activelor nete și 10% din cifra de afaceri netă aferentă anului financiar 2022. Unele dintre aceste depozite au avut scadența înainte de data de 25.10.2023.”, se arată în raportul Romgaz. Compania a avut o cifră de afaceri, în 2022, de 13,4 miliarde lei, ceea ce înseamnă că, la Exim, a constituit depozite ce depășesc 1,34 miliarde lei.

Aceste depozite pe termen scurt au fost constituite probabil pentru a fructifica rezervele de cash ale companiei în depozite pe termen scurt. Un calcul aproximativ arată că Romgaz, strict din aceste depozite, câștigă în câteva luni milioane de lei, numai din dobândă. Romgaz are un excedent de cash pentru că, deocamdată, nu este “prinsă” în investiții de amploare, care să coste mulți bani. Cheltuielile pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaz din Marea Neagră, unde Romgaz este partener cu Petrom, încă nu au început. Primele cantități ar trebui să fie extrase la începutul lui 2027, dar, până atunci, trebuie investiți circa 3 miliarde de euro.

sursa foto: Romgaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *