Romgaz mai dă un răgaz până la reziliere companiilor care construiesc termocentrala de la Iernut

Carmen Radu apr. 23, 2021 0 comentarii
cte iernut, romgaz, termocentrala

Producătorul de gaze Romgaz a anunţat vineri că a prelungit până pe 7 mai suspendarea notificării de reziliere a contractului pentru termocentrala de la Iernut, de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze.

Compania a anunţat pe 2 aprilie că a transmis asocierii Duro Felguera – Romelectro notificarea de reziliere a contactului, din cauză că asocierea nu a executat, în termen, obligaţiile contractuale. Ulterior, pe 9 aprilie, Romgaz a anunţat că suspendă pentru 14 zile notificarea de reziliere a contractului de lucrări privind dezvoltarea CTE Iernut.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 şi art. 234 alin. (1), din Regulamentul ASF nr. 5/2018, Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, în data de 22 aprilie 2021, a prelungit suspendarea notificării de reziliere a contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, până la data de 7 mai 2021. Decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a contractului de lucrări nr. 13384/2016 a fost luată în vederea continuării negocierilor cu executantul, pentru identificarea, evaluarea şi implementarea unei soluţii care să asigure finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil, cu respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale Romgaz”, anunţă compania de stat, scrie News.ro.

În acelaşi timp, producătorul de gaze va primi şi raportul de expertiză tehnică şi economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic şi valoric de execuţie a contractului, precum şi determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţie, „raport de expertiză despre care s-a făcut menţiune prin Raportul curent, din data de 2 aprilie 2021, şi care va sta la baza implementării soluţiei alternative de finalizare şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii”.

Romgaz anunţa în decembrie 2020 că nu prelungeşte termenul solicitat de Duro Felguera şi Romelectro pentru finalizarea construcţiei termocentralei de la Iernut. Lucrările pentru construirea termocentralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, erau oricum în întârziere, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.

În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Termocentrala pe gaze de la Iernut urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial. Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW.

Echipamentele principale şi ingineria de bază urmau să fie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro să se ocupe de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Romgaz a realizat în 2020 un profit net preliminat de 1,25miliarde lei, în creştere cu peste 15,14%, în timp ce cifra de afaceri preliminată este de 4,07 miliarde lei, în scădere cu aproape 20%. Producţia de gaze naturale estimată pentru anul 2020 a fost de 4,519 miliarde metri cubi, cu 757,2 milioane mc mai mică decât producţia realizată în anul anterior (-14,35%) ca urmare a situaţiei speciale generate de pandemia COVID-19 în economia românească.

Romgaz are 6.200 de angajaţi şi o capitalizare de 12,42 miliarde lei.

Compania de stat şi-a planificat investiţii de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră. Din această sumă, în producţia de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut şi Mintia, dar şi în surse regenerabile de energie.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Sursa foto: Romgaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *