Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz a scos la licitație în SICAP un contract de 15,66 milioane lei pentru servicii de supervizare lucrări la termocentrala Iernut de 460 MW. Acesta este un proiect mult întârziat al Romgaz, suspendat în 2021, din cauza întârzierilor la lucrări ale constructorul spaniol Duro Felguera, și abia reluat oficial, după ce AGA Romgaz a votat pentru finalizarea construcției cu aceeași firmă spaniolă, care are termen de finalizare semestrul doi 2024. Romgaz a plătit deja pentru Iernut aproape 200 de milioane de euro iar proeictul are un grad de finalizare de circa 80%.
AGA Romgaz au aprobat miercuri, 10 mai, tranzacția dintre Romgaz și cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea lucrărilor de la centrala de la Iernut, în valoare de peste 344 milioane lei. Este vorba de aceeași firmă cu care Romgaz semna un contract în 2016, reziliat în 2021, din cauza întârzierilor. Aprobat acum înseamnă că spaniolii au la dispoziție un an ca să-și termine treaba.
Valoarea contractului este de 344,9 milioane lei, fără TVA. În ceea ce priveşte termenele şi modalităţile de plată, contractul prevede plata unui avans de în cuantum de 15% din preţul fără TVA, în termen de 10 zile de la data primirii facturii. Facturile vor fi emise pe baza situaţiilor de lucrări care se plătesc în termen de 15 zile de la primirea acestora.
Pentru acest contract scoate acum Romgaz în SICAP un alt contract, de supervizare de proiect. “Servicii de management de proiect și supervizare a lucrărilor pentru Proiectul: Construire Centrala Electrică cu Ciclu Combinat cu Turbine cu Gaze Iernut – finalizare lucrări și punere în funcțiune”, este descrierea serviciilor de prestat.
Acest supervizor de contract va avea o funcție foarte importantă, cu atât mai mult cu cât vorbim de un proiect care a eșuat o data, care este mult întârziat – trebuia să fie funcționat din 2020 și important pentru funcționarea Sistemului Energetic Național. Fiind o centrală în ciclu combinat pe gaze, cu cazane ce se pot porni foarte repede, Iernut va avea, cum are și Brazi, a Petrom, acum, rol în echilibrarea sistemului. Și este și de capacitate mare – 260 MW, fiind printre cele mai mari capacități instalate individuale de după 1980.
Potrivit caietului de sarcini, iată de ce va fi responsabil supervizorul selectat:
- Va aproba sau va respinge motivat documentele elaborate de Antreprenor – Duro Fulguera (proiecte, piese desenate, calcule, programe, manuale si alte documente tehnice) în termen de maxim 15 de zile de la primire. Acest termen va include și perioade necesare de consultari între Supervizor, Beneficiar, analiză și aprobare de către Beneficiar sau alte entități.
- Supervizorul emite Ordinul Administrativ de începere a lucrărilor către Antreprenor, cu notificarea Datei de începere, dacă acesta nu a fost deja emis de către Beneficiar
- Supervizorul va verifica garanțiile Antreprenorului General și va emite în scris recomandarea de aprobare/respingere a acestora, dacă acestea nu au fost deja verificate de catre Beneficiar.
- Supervizorul va verifica și va propune spre aprobare/respingere polițele de asigurare ale Antreprenorului General conform condițiilor din contract și se va asigura că acestea sunt încheiate în conformitate cu prevederile contractului, sunt și ramân în vigoare și au acoperire pe toată perioada specificată în contract, dacă acestea nu au fost deja verificate de către Beneficiar.
- Supervizorul va aproba sau respinge motivat Reprezentantul Antreprenorului, daca acesta nu a fost deja aprobat de către Beneficiar.
- Supervizorul poate solicita motivat înlocuirea Reprezentantului Antreprenorului în urmatoarele situații: a. Reprezentantul Antreprenorului nu îndeplinește, în mod grav sau repetat, obligațiile contractuale și/sau b. Prin acțiunile sau inacțiunile Antreprenorului, siguranța și securitatea muncii și/sau protecția mediului sunt puse în pericol.
- Supervizorul verifică “Planul propriu de sănătate și securitate în muncă” întocmit de către fiecare entitate cu sarcini în execuția și urmărirea lucrărilor din cadrul Proiectului. Supervizorul nu va permite execuția niciunei lucrări pe șantier înainte ca acest plan să fie acceptat de Beneficiar.
Contractul de supervizare este pe 52 de luni, incluzând și perioada de punere în funcțiune a centralei. Ofertele se deschid în 19 iunie, departajarea lor se face în funcție de preț și experiența echipei de proiect.
Termocentrala Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW.
Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur. Un sfert din totalul cheltuielilor eligibile aferente investiţiei reprezintă o finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii, conform datelor publicate de Romgaz.
Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. În vara anului 2021, Romgaz a reziliat contractul, din cauza întârzierilor.