Rompetrol Rafinare a înregistrat un profit net de 14,5 milioane dolari în primul trimestru din 2022, determinat de majorărea cantităților de țiței procesate și a exportului de carburanți

Parc rezervoare Petromidia

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primul trimestru din 2022 un profit net de 14,5 milioane de dolari, comparativ cu pierderi de 132,8 milioane dolari raportate la finele lunii martie 2023, potrivit unui comunicat de presă.

„Rompetrol Rafinare a atins, în primul trimestru din 2023, o cifră de afaceri brută consolidată de circa 1,3 miliarde de dolari, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia a fost determinată de cantitatea mai mare de materii prime procesate şi produse obţinute în rafinăria Petromidia, care a susţinut creşterea volumului de vânzări, comparativ cu T1 2022. Profitul operaţional (EBITDA) înregistrat a fost de 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul pozitiv, de 14,5 milioane de dolari, în ciuda scăderii cotaţiilor de pe piaţa internaţională a ţiţeiului şi produselor rafinate – scăderi de 20% la ţiţei, 10% pentru benzină şi 8% pentru motorină, comparativ cu nivelurile din trimestrul 1 al anului trecut”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, rezultatele în creştere au fost obţinute şi în contextul în care, timp de aproximativ 10 zile, rafinăria Petromidia a funcţionat la capacitate redusă, pentru lucrări de mentenanţă, la începutul lunii februarie.

Rompetrol Rafinare a continuat să comercializeze produsele obţinute, preponderent pe piaţa internă, pentru a asigura cererea crescută de carburanţi, la nivelul României. Astfel, în primele trei luni din 2023, compania a direcţionat 63% din benzinele şi motorinele produse în Petromidia, către piaţa domestică.

În acelaşi timp, compania a susţinut, cu volume importante de produse petroliere, subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanţi din Republica Moldova, Georgia şi cu o prezenţă semnificativă în Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare şi petrochimie) în primul trimestru al anului, s-a ridicat la 334 de milioane de dolari, în creştere cu 22%, comparativ cu perioada T1 2022, pe fondul unui volum cu 45% mai mare al cantităţilor de produse exportate – 462.000 de tone în perioada ianuarie – martie 2023.

Rompetrol Rafinare a fost, şi în primul trimestru al anului, un contributor major la bugetul de stat al României, plătind peste 367 de milioane de dolari în primele trei luni din 2023.

Segmentul de rafinare al companiei a înregistrat rezultate în creştere, în ceea ce priveşte cifra de afaceri brută – 1,1 miliarde de dolari, evoluţie de 14% comparativ cu T1 2022. De asemenea, Rompetrol Rafinare a reuşit să obţină rezultate pozitive la profitul operaţional (EBITDA) – 100 milioane de dolari, respectiv rezultatul net – 22,3 milioane de dolari.

În primul trimestru din 2023, rafinăria Petromidia a procesat 1,28 milioane de tone de materii prime, ţiţeiul provenind exclusiv din Kazahstan, cu sprijinul unicului acţionar al Grupului KMGI – KazMunayGas.

Volumele au înregistrat o creştere de 31%, faţă de trimestrul 1 din 2022, ceea ce a susţinut un nivel de producţie ridicat, cu 343.000 de tone de benzine şi 620.000 de tone de motorine produse în rafinăria Petromidia.

Rezultatele operaţionale au fost atinse cu un grad de utilizare a capacităţii de rafinare de 86%, determinat de operaţiunile tehnologice programate din primul trimestru al anului, care au presupus schimbarea şi regenerarea catalizatorilor, decocsare şi alte lucrări specifice de mentenanţă.

În perioada ianuarie-martie 2023, rafinăria Vega Ploieşti a crescut cantitatea de materie primă procesată cu 10%, faţă de primul trimestru din 2022, cu peste 76.000 de tone de materii prime prelucrate, în vederea obţinerii de produse petroliere speciale, cu valoare adăugată pe piaţa de profil.

Rafinăria Vega este singura unitate de profil din România cu capabilitatea de obţinere a unor produse speciale, precum bitumul rutier şi cel cu polimeri, hexan sau solvenţi ecologici. Bitumul este comercializat exclusiv intern, Rompetrol Rafinare având o cotă de piaţă de aproape 20% din necesarul naţional, iar produse precum hexanul şi solvenţii ecologici sunt direcţionate, în mare măsură, pe pieţele externe.

Pe segmentul de petrochimie, producţia totală de polimeri a fost de 26.300 de tone, în uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, vânzările totale ale segmentului petrochimic au înregistrat o scădere de 10%, ajungând la 36 de mii de tone comercializate în ianuarie – martie 2023.

Instalaţia de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) a segmentului de petrochimie funcţionează 100% cu etilenă din import, iar instalaţia de Polipropilenă (PP) funcţionează cu materie primă produsă şi livrată intern de către rafinăria Petromidia.

Cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuţie a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o valoare de peste 792 de milioane de dolari, în uşoară creştere, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2022.

Media cotaţiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari (moneda de referinţă), a consemnat o scădere de aproape 8% pentru motorină, respectiv, 10% pentru benzină. Din cauza deprecierii leului în raport cu dolarul, cotaţia internaţională a motorinei a scăzut, în moneda naţională (RON), cu circa 4%, iar cotaţia internaţională a benzinei, cu 6,5%, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2022.

Divizia de distribuţie a consemnat, vânzări cu 13% mai mari în segmentul de retail (242.000 de tone în ianuarie – martie 2023), faţă de primele trei luni din 2022. Vânzările en-gros de carburanţi au însumat 195.000 de tone, volum în uşoară scădere faţă de T1 2022.

La finalul lui martie 2023, Rompetrol Downstream a ajuns la o reţea de 1.284 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 de metri cubi).

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%)

Comentarii

  1. Sa luam deci nota de aploarea tunului dat de Tariceanu si Patriciu, cat de multe active in cele mai cerute campuri de activitate in prezent. Pt ca statul roman putea inclusiv atunci sa faca un deal cu statul kazah, care detine KMG, sa aduca petrolul si sa vanda foarte necesarele si scumpe produse pt care e o cerere maxima in 2023. Adica benzina, motorina, ingrasaminte si bitum. Le am avut si PSD a agreeat la tunul lui Patriciu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *