Cum arată evoluția carierei unei femei pe o poziție de top management în IT, aflați chiar de la Roxana Sutac, Division Director Luxoft. Roxana povestește despre studiile ei, echilibrul dintre viața profesională și cea personală și oferă câteva sfaturi pentru tinerii absolvenți ai facultăților.
- Ce înseamnă pentru o femeie să lucreze pe un post de management într-o companie IT?
Niciodată nu mi-am pus această problemă, probabil și din cauză că atunci când eram studentă a Facultății de Automatică și Calculatoare, în seria mea erau doar 20 de fete din 400 de studenți. Cumva, am decis să ignor acest aspect și să mă concentrez pe faptul că fac ceea ce îmi place.
Această abordare m-a ajutat să nu am așteptări diferite de la oameni, nici pentru mine, nici pentru ceilalți și să urc treptele în cariera tehnică. Partea de management a venit un pic mai tarziu, prin 2011. Mi-am urmărit în continuare strategia stabilită, aceea de a încerca să fiu printre cei mai buni: am urmat mai multe cursuri în domeniul de project management, la diferite companii de training și am participat în două programe de leadership și managemant din cadrul companiei. Pe partea de teamwork am pus accent pe zona de empatie, cumva încercând mereu să mă pun în locul fiecăruia și să înțeleg poziția și părerile fiecărui om implicat într-un proiect.
- Cum ai descoperit că acesta este locul potrivit pentru tine?
„Creșterea” mea pe o poziție de management a venit natural. Am avansat în cariera tehnică și apoi am înțeles că imi place foarte mult să lucrez cu oamenii, să organizez activitățile din cadrul unui proiect, să negociez condiții, termene și bugete.
- Cum arată traseul carierei tale până în acest moment?
Am fost angajată din ultimul an de facultate pe diferite joburi mici, precum asistent la Facultatea de Automatică și Calculatoare, profesor la o școală din București și inginer de testare. În 2004 am fost angajată ca programator junior la ITC Networks și, de atunci, lucrez în cadrul aceleiași companii (ITC networks a fost achiziționată în 2008 de Luxoft). Am parcurs pe rând pașii de regular/senior developer, iar în 2011 am devenit team leader și apoi project manager. Din 2015 am preluat managementul tuturor activităților unui cont din Luxoft, devenind Program Manager. Din 2020, supervizez activitatea unei divizii din cadrul liniei de business CIS, Luxoft, devenind Director de Divizie.
- Echilibrul dintre viața personală și cea profesioală este un criteriu pe care angajații îl caută când își depun CV-ul la o companie. Tu cum reușești să menții acest echilibru?
Asta este într-adevăr destul de greu, mai ales fiindcă sunt o persoană perfecționistă. Pun cea mai mare presiune asupra mea atunci când am nevoie de rezultate bune, iar pentru mine nu există “e ok și așa”. Totuși, consider că familia este cel mai important lucru din viața mea, de aceea îi dedic foarte mult timp băiețelului meu, Codruț. Îl ajut la școală, povestim, mergem în concedii în formulă completă, alături de soțul și fiul meu, călătoriile fiind unul din hobbyurile mele. Alt hobby ar fi designul interior…nu mă opresc din a face schimbări în casă, ceea ce îl înnebunește pe soțul meu. 😊
- Având în vedere că ești implicată în mai multe proiecte din zona Telecom/Networking, care este trendul și cum se aliniază Luxoft la acest trend?
Zona de Cloud networking și cea de 5G sunt de mare interes în acest moment. Avem proiecte în aceste zone și încercăm să aducem și mai multe. Totodată încercăm să aducem la cunoștința candidaților interesați în propria dezvoltare existența acestor proiecte extrem de interesante, care îi pot ajuta în mod real să își dezvolte cunoștințele și să capete experiență lucrând efectiv cu aceste tehnologii. În afara faptului că încercăm să atragem specialiști în aceste domenii, pregătim oameni prin diferite programe de training și mentorat. Pentru asta, am început în Luxoft, în linia noastra de business, să creăm o structură bazată pe Domain chapters în care să dedicăm timp dezvoltării oamenilor în aceste domenii și în altele.
- Care sunt actualele provocări în Telecom/Networking?
Din punctul meu de vedere, provocările vin tot din zona de atragere a talentelor. Zona de telecom/networking presupune mai mult timp de invatare, pe care oamenii trebuie să și-l dedice pentru a deveni specialiști. La Luxoft, avem diverse poziții deschise pentru juniori și seniori, care pot fi găsite pe site-ul companiei. Noi îi susținem prin proiecte interesante, materiale și mentori, dar nivelul de implicare este stabilit de ei. În funcție de acest nivel este setat gradul de performanță și apreciere.
- Ce le recomanzi tinerelor și tinerilor care se pregătesc să iasă din băncile facultății?
I-aș sfătui să își acorde timp să învețe și atunci când fac asta să încerce să treacă de primele nivele, să pătrudă cât mai adânc în zona de cunoștințe ale subiectului abordat. O cunoaștere superficială se va dovedi limitativă întotdeauna.