Rubla se întărește miercuri după ce Rusia a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia

Redacția apr. 27, 2022 0 comentarii
Rubla ruseasca

Rubla s-a întărit miercuri după ce Rusia a declarat că a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia, ajungând la un maxim de peste doi ani în raport cu euro, scrie Reuters.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia pentru că nu a plătit gazul în ruble, cel mai dur răspuns de până acum al Kremlinului la sancțiunile impuse de Occident din cauza conflictului din Ucraina.

Rubla a câștigat 1,1% pentru a se tranzacționa la 76.00 față de euro, atins anterior un maxim de mai bine de doi ani de 75.9075. A fost cu 1% mai puternic față de dolar la 72,82.

Suspendarea livrărilor de gaze către o serie de țări europene ar putea exacerba tensiunile geopolitice și ar putea înrăutăți și mai mult relațiile cu Europa, având un impact negativ asupra sentimentului, a scris publicația Veles Capital.

De asemenea, piața așteaptă la decizia Băncii Centrale de vineri. Este de așteptat să-și reducă rata cheie a dobânzii la 15%, în timp ce încearcă să stimuleze mai multe credite în economie în fața inflației ridicate, a arătat un sondaj Reuters.

Activitatea comercială rămâne redusă și oarecum neregulată în comparație cu nivelurile observate înainte de 24 februarie, când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina. Pe piața interbancară, rubla a fost mai slabă: băncile s-au oferit să cumpere dolari pentru 74,17 ruble și le-au vândut cu 74,83.

Mișcările rublei sunt limitate artificial de controalele de capital impuse de banca centrală, iar economia se confruntă cu o inflație vertiginoasă, fuga de capital și riscul unei posibile neîndepliniri de obligație a datoriei după ce Occidentul a impus sancțiuni dure.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *