Ruble pentru gaz. Ce companii au acceptat plata gazelor în ruble până acum și cine s-a opus

Redacția mai 27, 2022 0 comentarii
gaz Republica Moldova

Companiile energetice din UE s-au străduit în ultimele luni să înțeleagă declarațiile vagi și uneori contradictorii de la Bruxelles referitoare la plata gazului rusesc în ruble și dacă aceasta constituie o încălcare a sancțiunilor UE.

Până acum, Rusia a oprit livrările de gaz rusesc către trei țări UE din cauza refuzului companiilor lor energetice de a se conforma unui decret rusesc emis pe 31 martie. Potrivit acestuia, plățile pentru gazele livrate către „țările neprietenoase” trebuie să fie efectuate prin două conturi la Gazprombank din Rusia – unul în euro sau dolari și unul în ruble pentru o conversie valutară finală.

Însă multe alte companii energetice fac plăți în mod voluntar prin conturi bancare rusești. Toți insistă că aceste plăți sunt în conformitate cu sancțiunile UE. Iar îndrumările Comisiei Europene nu au fost clare, scrie Politico.

În ghidurile juridice preliminare trimise în privat țărilor, Comisia a avertizat că metoda de plată a gazelor decisă de Rusia „ar duce la o încălcare” a sancțiunilor UE.

Dar în aprilie, orientările publicate de Comisie le-au spus companiilor că sancțiunile UE „nu interzic deschiderea unui cont la Gazprombank”. Totuși, CE a sugerat cumpărătorilor să ceară părții ruse „să-și îndeplinească obligațiile contractuale în același mod ca înainte de adoptarea decretului”.

Și, în ciuda cererilor de informații mai precise, îndrumările scrise actualizate ale Comisiei, la sfârșitul lunii aprilie, nu au menționat dacă conturile în ruble ar încălca sancțiunile UE.

La o reuniune a diplomaților UE la mijlocul lunii mai, directorul general pentru Energie al Comisiei, Ditte Juul-Jørgensen, le-a spus ambasadorilor că Comisia a sfătuit companiile să nu deschidă un cont de ruble, dar nu a considerat că aceasta este o încălcare a sancțiunilor, potrivit a trei persoane familiare cu discutia. Ea a adăugat că, în cazul în care Gazprombank convertește euro sau dolari în ruble fără ca compania UE să solicite în mod explicit acest lucru, acțiunea ar putea intra în afara jurisdicției Comisiei, au spus cei de la întâlnire.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat marți că nu va „comenta detaliile discuțiilor cu statele membre”.

Guvernul rus a declarat că va publica o listă completă a companiilor străine care au deschis conturi în ruble la Gazprombank săptămâna aceasta.

Între timp, Politico a realizat o scurtă prezentare a ceea ce știm până acum.

A refuzat să respecte decretul rusesc

PGNiG din Polonia: Compania a respins plata în ruble a gazului în data de 12 aprilie. Livrările au fost oprite pe 27 aprilie. Compania poate da Gazprom în judecată pentru restabilirea furnizării în baza contractului.

Bulgargaz din Bulgaria: Plata în ruble a fost refuzată. Aprovizionarea s-a oprit pe 27 aprilie.

Gasum din Finlanda: Guvernul finlandez a respins noua metodă de plată pe 28 aprilie. Livrările au fost oprite pe 21 mai.

Încă neclar

GasTerra din Țările de Jos: Compania parțial de stat a refuzat să comenteze detaliile contractului său cu Gazprom, dar a declarat pe 20 mai că lipsa de claritate cu privire la sancțiuni este „foarte enervantă” și obligă compania „să accepte în mod constant tot felul de scenarii luate în considerare”. GasTerra a declarat marți pentru Politico că situația este încă neclară. Guvernul a mai spus că nu poate pedepsi nicio mișcare de deschidere a unui cont de ruble fără un mesaj clar de la Bruxelles că acest lucru încalcă sancțiunile. „Țările de Jos au cerut Comisiei să clarifice îndrumările privind conturile în ruble”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Ministerului Olandez al Afacerilor Economice, prin e-mail. „Este nevoie de mai multă claritate înainte de a putea avea loc punerea în aplicare a acelei părți specifice”.

Continuarea plăților prin Gazprombank din Rusia

Următoarele companii au continuat să plătească și să primească gaze rusești, dar detaliile acordului lor cu furnizorul Gazprom – și dacă au deschis un cont în ruble – ar putea să nu fie publice.

MVM din Ungaria: „Plătim în euro, Gazprombank convertește euro, iar această sumă este plătită către Gazprom Export”, a declarat ministrul maghiar Péter Szijjártó la o conferință de presă din 11 aprilie. El a adăugat că un nou contract de gaz între filiala MVM CEE Energy și Gazprom Export din Rusia, semnat în septembrie, permite deja plăți în valută alternativă.

VNG din Germania: „Vom plăti suma facturii, care va continua să fie exprimată în euro, în conturile de la Gazprombank în conformitate cu procedura planificată, astfel încât plata la timp către furnizorul nostru să fie asigurată din partea noastră”, a declarat compania pe 9 mai. „De asemenea, presupunem că conversia în ruble nu va cauza dificultăți… deschiderea contului a decurs complet fără probleme”.

RWE din Germania: „Suntem pregătiți pentru plata în euro și am deschis un cont corespunzător. Prin urmare, acționăm în conformitate cu reglementările europene și germane”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pe 16 mai.

Uniper din Germania: „Uniper a deschis [un] cont la Gazprombank și, astfel, a făcut aranjamentele pentru o plată conformă contractuală în euro către acest cont, în conformitate cu noul mecanism de plată”, a declarat președintele Klaus-Dieter Maubach pe 18 mai.

Engie din Franța: „Engie a purtat discuții cu Gazprom cu privire la cererea Rusiei de modificare a schemei de plată pentru furnizarea de gaze rusești. Grupul a făcut demersurile necesare pentru a fi pregătit să își execute obligațiile de plată, atâta timp cât respectă sancțiunile cadru europene, a declarat compania pe 17 mai.

Eni din Italia: „Eni a început procesul de deschidere a două… conturi la Gazprom Bank, cu titlu de precauție (unul în euro și al doilea în ruble)”, a declarat compania pe 17 mai.

OMV din Austria: „Am implementat acum un proces de plată care respectă sancțiunile, care asigură că livrările de gaze pot fi plătite în timp util”, a declarat compania pe 20 mai.

ČEZ din Republica Cehă: „Am făcut plata în euro în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene. Nu vom comenta detaliile”, a declarat un purtător de cuvânt al ČEZ pe 20 mai.

SPP din Slovacia: „Slovacia a plătit factura din aprilie în euro conform contractului valabil… pe baza opiniei UE că o astfel de plată nu reprezintă o încălcare sau o eludare a sancțiunilor”, a declarat ministerul economiei pe 20 mai. Acesta a precizat pentru Politico faptul că o companie regională mai mică de gaze are de asemenea un contract cu Gazprom care a fost menținut.

Geoplin din Slovenia: Geoplin „a convenit cu partenerul rus asupra unei proceduri de plată care este în conformitate cu contractul și, în același timp, cu măsurile și recomandările instituțiilor UE”, a declarat directorul companiei Vanja Lombar pentru televiziunea slovenă, pe 20 mai.

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *