Rusia a fost la un pas de incapacitatea de plată după ce licența din SUA a expirat

Redacția mai 25, 2022 0 comentarii
Banca centrala a Rusiei a

Statele Unite au împins Rusia miercuri mai aproape de pragul unei datorii istorice neprelungindu-și licența de lată pentru deținătorii de obligațiuni, în timp ce Washingtonul intensifică presiunea asupra țării după invazia sa din Ucraina, scrie Reuters.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat marți seara pe site-ul său că nu va prelungi licența generală, care expiră miercuri, ceea ce a permis Rusiei să plătească dobânda și scadența datoriei sale suverane către creditorii americani.

Această derogare a permis Rusiei să mențină plățile datoriei guvernamentale, dar expirarea ei pare acum să facă inevitabil incapacitatea de plată.

Plăți în valoare de aproape 2 miliarde de dolari pentru obligațiuni internaționale rusești au scadența înainte de sfârșitul anului.

Sancțiunile occidentale impuse după invazia Ucrainei de către Kremlin din 24 februarie și contramăsurile de la Moscova au complicat circulația banilor peste granițe, totuși Rusia a făcut un efort conștient pentru a continua să plătească deținătorii de obligațiuni.

Deși licența se aplică doar persoanelor din SUA, expirarea acesteia va face ca Rusiei să îi fie dificil să plătească altor deținători, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă instituțiile americane în sistemul financiar global și complexitatea unor astfel de procese de plată.

Vineri, Rusia a grăbit plățile pentru două obligațiuni internaționale – una denominată în euro și alta în dolari – cu o săptămână înainte de data scadentă.

Dar cursa de a livra banii în conturile bancare ale creditorilor înainte de expirarea derogării ar putea să fie pierdută fiind adesea un proces de plată complex și care durează mai multe zile până când banii au fost virați în cont.

Un deținător de obligațiuni din Asia a declarat că plata nu a ajuns în contul companiei până miercuri. Rusia are o perioadă de grație de 30 de zile pentru cele două plăți.

Sursa foto: cbr.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *