Rusia, acuzată din nou că a oprit, sâmbătă, livrările de gaze către Occident

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor

Livrările de gaze ruseşti prin conducta Yamal-Europe către Germania au fost din nou inversate către Rusia, potrivit datelor de sâmbătă ale operatorului german al conductei, Gascade, transmite Reuters, citat de News.ro.

Este a doua oară când în ultimele zile când are loc o inversare a fluxurilor de gaze printr-una dintre cele trei conducte majore care transportă gaz rusesc în vestul Europei.

Săptămâna trecută, contractele futures pemtru gaze în Europa au crescut cu până la 23% din cauza opririi fluxurilor către vest.

Cea mai recentă inversare a livrărilor vine pe fondul acuzaţiilor unor politicieni că Kremlinul restricţionează livrările pentru a face presiuni asupra Germaniei şi a Uniunii Europene să aprobe conducta Nord Stream 2, care este curs de autorizare în Germania.

Rusia a negat acest lucru şi a promis suplimentarea livrărilor către Occident începând cu 8 noiembrie, odată ce propriile stocuri vor fi reaprovizionate.

Datele Gascade de sâmbătă au arătat că debitele de intrare la punctul de contorizare Mallnow au fost zero la ora 10:00 GMT, fiind în această stare timp de trei ore, după ce de joi au fost la un volum orar de peste 3.000.000 de kilowaţi/oră (kWh).

Fluxurile de ieşire la Mallnow – sau cererile de transport de gaze în Polonia din Germania – au fost de 1.442.934 kWh/oră pentru a doua oră consecutivă, arată datele.

Fluxurile în Germania la Mallnow, care se află la graniţa cu Polonia, au fost oprite sâmbăta trecută şi au fost reluate abia joi.

Un purtător de cuvânt al companiei poloneze de gaze PGNiG a declarat că Polonia primeşte gaz din ambele direcţii.

“Totul este în regulă din punctul nostru de vedere. Contractul cu Gazprom este în curs de executare”, a spus purtătorul de cuvânt, referindu-se la furnizorul rus de gaze.

Rusia a spus că se concentrează pe completarea stocurilor interne înainte de a mai elibera gaze în Europa şi se aşteaptă ca propriul său proces de reaprovizionare să se termine până pe 8 noiembrie.

Nivelul fluxurilor de gaze prin conducta Yamal între Polonia şi Germania şi direcţia acestora este gestionate de Gaz-System în Polonia şi Gascade în Germania, pe baza solicitărilor clienţilor.

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *