Rusia anunță că va prioritiza livrările de gaze pe piaţa sa internă

Redacția oct. 14, 2021 0 comentarii
gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor

Rusia va prioritiza livrările de gaze pe piaţa sa internă, a declarat joi vicepremierul Alexander Novak, la un Forum pe probleme la energie, care are loc la Moscova, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Novak a explicat că Gazprom intenţionează să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare până la finalul acestei luni, în funcţie de condiţiile meteo.

Oficialul rus a reiterat că nimeni din Europa nu a cerut Rusiei să trimită o cantitate suplimentare de gaze pentru a calma creşterea preţurilor gazelor pe piaţa spot.

La aceeaşi conferinţă, Alexander Dyukov, directorul companiei petroliere ruse Gazprom Neft, a anunţat că producţia de petrol ar putea fi majorată cu 10% sau mai mult în 2022, iar firma va înfiinţa mai multe facilităţi de stocare.

De asemenea, a adăugat Alexander Dyukov, Gazprom Neft va majora investiţiile anul viitor.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.