Banca Centrală a Rusiei le-a spus creditorilor să ia în considerare amânarea dividendelor şi a plăţii bonusurilor către directori, după ce a anunţat măsuri pentru atenuarea reglementărilor din sectorul bancar, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Instituţia a acordat băncilor lichidităţi suplimentare, extinzând sprijinul pentru sectorul bancar, afectat de sancţiunile impuse Rusiei de Occident, după invadarea Ucrainei.
Joi, Banca Centrală a Rusiei a intervenit pe pieţele valutare pentru a “stabiliza situaţia”, după căderea rublei.
“Banca Rusiei va asigura menţinerea stabilităţii financiare şi continuitatea operaţiunilor instituţiilor financiare, utilizând toate instrumentele necesare”, potrivit unui comunicat de presă, instituţia dând asigurări că “are planuri clare de acţiune pentru toate scenariile”.
Separat, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că clienţii unor instituţii financiare ruseşti supuse sancţiunilor occidentale nu vor mai putea folosi peste hotare cardurile lor sau sistemele de plăţi mobile de la Apple şi Google.
Potrivit instituţiei, cardurile de debit şi de credit ale băncilor sancţionate – VTB, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank şi Otkritie Bank – vor funcţiona în Rusia fără restricţii.
Banca Rusiei nu a făcut referire la cel mai mare creditor al ţării, Sberbank, care joi anunţa că operează normal şi studiază implicaţiile sancţiunilor.
Trezoreria SUA a informat joi că băncile americane trebuie să rupă în termen de 30 de zile legăturile cu Sberbank, iar Marea Britanie a impus îngheţarea activelor marilor bănci ruseşti.
Sberbank are aproape 102 milioane de clienţi în Rusia şi este prezentă în 17 alte ţări. La începutul acestui an Rusia avea 370 de bănci.