Rusia, deficit bugetar de aproape 29 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023

ministerul rus de Finanțe Sursa foto: Dreamstime

Deficitul bugetului federal al Rusiei s-a situat la 2.400 miliarde de ruble (28,93 miliarde de dolari) în primul trimestru din 2023, în urma majorării cheltuielilor şi a reducerii veniturilor din energie, a informat Ministerul de Finanţe, transmite Reuters.

În primul trimestru din 2022, Rusia înregistrase un excedent bugetar de 1.130 miliarde de ruble, dar de atunci resursele publice au fost afectate de majorarea cheltuielilor pentru campania militară şi de efectele sancţiunilor occidentale asupra exporturilor sale esenţiale de petrol şi gaze.

Ministerul de Finanţe a renunţat de anul trecut să publice datele lunare privind evoluţia cheltuielilor. Pe baza calculelor Reuters, Rusia a înregistrat în martie un excedent bugetar de 181 miliarde de ruble, îmbunătăţind deficitele de 821 miliarde de ruble din februarie şi de 1.760 miliarde de ruble din ianuarie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Veniturile au scăzut cu 20,8% în primul trimestru din 2023, faţă de perioada similară din 2022, la 5.700 miliarde de ruble, în principal în urma unui declin de 45% al veniturilor din energie, conform datelor preliminare ale Ministerului de Finanţe.

Cheltuielile au accelerat cu 34% în primul trimestru din 2023, la 8.100 miliarde de ruble.

Restricţiile internaţionale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei, impus de G7 (grupul statelor puternic industrializate), au creat o situaţie în care ţiţeiul rusesc Urals se vinde la un discount semnificativ de preţ faţă de ţiţeiul Brent.

Moscova se bazează pe veniturile din exporturile de petrol şi gaze, care anul trecut s-au situat la 11.600 miliarde de ruble (154,68 miliarde de dolari), pentru a finanţa cheltuielile bugetare. Diminuarea veniturilor din exporturile de petrol şi gaze a forţat Moscova să înceapă să cheltuie o parte din rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar care a crescut din cauza costurilor asociate cu invadarea Ucrainei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: