Cel mai vizitat obiectiv turistic din Cluj are nevoie urgentă de milioane de euro pentru consolidare, ca să nu ajungă în situația salinei Praid, arată reprezentanții acesteia, după cum relatează Actualdecluj.ro.
Salina Turda e administrată de o societate pe acțiuni, Salina Turda SA, iar reprezentanții acesteia au cerut autorităților locale ieri suma de 40 de milioane de lei din bugetul de stat, cu celeritate, în vederea realizării unor lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare.  Printre obiectivele vizate se numără reabilitarea gurilor superioare ale puțurilor Terezia și Iosif, rezolvarea unor probleme din zona parcării și a versantului, drenaj controlat în zonele expuse și consolidarea culmii dintre cele două lacuri ale ștrandului Durgău.
”Aceste lucrări sunt absolut necesare pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță și prevenirea riscurilor geotehnice care pot afecta salina, contribuind totodată la menținerea statutului său de obiectiv turistic de prim rang. Este esențial să acționăm din timp, pentru a evita situații critice precum cea recentă de la Salina Praid, unde lipsa intervențiilor preventive a condus la impact major asupra comunității și turismului local”, arată reprezentanții salinei.
În paralel, Primăria Turda a semnat în 26 mai un contract de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru implementarea proiectului ”Dezvoltarea turistică a Salinei Turda prin amenajarea Minei Iosif și modernizarea bazei de tratament”, în valoare totală de peste 126 milioane de lei. Proiectul vizează extinderea zonei vizitabile și îmbunătățirea facilităților pentru turiști, cu finalizare până la sfârșitul anului 2029”.
Etapa lucrărilor de punere în siguranță este una premergătoare și absolut necesară pentru demararea acestui amplu proiect de investiții. Observațiile specialiștilor din teren, analizele tehnice și inspecțiile efectuate au evidențiat necesitatea unei intervenții rapide pentru conservarea și valorificarea durabilă a salinei”, precizează Salina Turda.
Salina are sute de mii de vizitatori anual.

În prezent, Salina Praid este complet închisă publicului și pentru activitățile de exploatare, după ce, la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie 2025, ploile torențiale au generat infiltrări masive de apă în galeriile minerale, prin pârâul Corund. Debitul acestuia a crescut cu peste 100 de ori față de media normală, ceea ce a dus la prăbușirea parțială a unui dig subteran și inundarea a milioane de metri cubi de galerii – eveniment supranumit „pericol iminent de prăbușire” de către ISU Harghita.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Autoritățile au evacuat utilajele și personalul, în timp ce peste 130 de pompieri și voluntari au acționat continuu pentru evacuarea apei, ridicând starea de alertă și extinzând zona de evacuare la aproximativ 45 de gospodării și pensiuni. Pe termen mediu și lung, situația rămâne gravă: galeriile riscă în continuare surpări, iar tavanul subteran prezintă instabilitate, ceea ce face impracticabilă reluarea activității de exploatare și turism . În acest context, statul și Salrom sunt trase la răspundere pentru că au ignorat avertismente vechi de 18 ani și nu au realizat lucrările preventive indicate încă din 2007. Sunt în desfășurare lucrări urgente – inclusiv suduri pe conducta de deviere și ridicarea unor diguri – însă oficialii recunosc că nu pot termina la termenul inițial 1 iulie, iar redeschiderea minei va fi amânată până la stabilizarea definitivă a structurii subterane și a debitului Corundului.

Salina Praid rămâne închisă, situată sub stare de alertă, în condiții instabile, iar redeschiderea este incertă pe termen scurt, cu posibile repercusiuni pe termen lung pentru turism și economia locală.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania