Sam Bankman-Fried şi alţi directori ai FTX au primit împrumuturi secrete de miliarde de dolari de la compania de criptomonede Alameda Research a fostului miliardar

FTX sursa foto: Dreamstime

Sam Bankman-Fried şi alţi directori ai platformei de tranzacţionare a criptomonedelor FTX au primit împrumuturi secrete de miliarde de dolari în de la compania de criptomonede Alameda Research a fostului miliardar, a declarat fosta şefă a fondului de hedging, Caroline Ellison, unui judecător, când a pledat vinovată pentru rolul său în colapsul FTX, transmite Reuters.

Ellison a spus că a fost de acord cu Bankman-Fried să ascundă investitorilor, creditorilor şi clienţilor FTX că fondul speculativ poate împrumuta sume nelimitate de la Alameda, potrivit unei transcrieri a audierii sale din 19 decembrie, care a fost desigilată vineri.

”Am pregătit anumite bilanţuri trimestriale care ascundeau amploarea împrumuturilor Alameda şi împrumuturile de miliarde de dolari pe care Alameda le-a acordat directorilor FTX şi părţilor afiliate”, a declarat Ellison judecătorului de district Ronnie Abrams din tribunalul federal din Manhattan, potrivit transcrierii.

Ellison şi co-fondatorul FTX, Gary Wang, au pledat ambii vinovaţi şi cooperează cu procurorii ca parte a acordurilor lor de recunoaştere a vinovăţiei.

Declaraţiile lor sub jurământ oferă o previzualizare a modului în care doi dintre foştii asociaţi ai lui Bankman-Fried ar putea depune mărturie la procesul împotriva lui în calitate de martori ai acuzării.

Într-o audiere separată, tot pe 19 decembrie, Wang a spus că i s-a ordonat să facă modificări codului FTX pentru a acorda Alameda privilegii speciale pe platforma de tranzacţionare, fiind în acelaşi timp conştient că alţii le spuneau investitorilor şi clienţilor că Alameda nu are astfel de privilegii.

Wang nu a precizat cine i-a dat acele instrucţiuni.

Nicolas Roos, un procuror, a declarat joi, în instanţă, că procesul lui Bankman-Fried va include probe de la ”mai mulţi martori cooperanţi”.

Roos a spus că Bankman-Fried a comis ”o fraudă de proporţii epice”, care a dus la pierderea unor fonduri de miliarde de dolari pentru clienţi şi investitori.

Bankman-Fried a recunoscut eşecurile de gestionare a riscurilor la FTX, dar a spus că nu crede că are răspundere penală. Încă nu a depus mărturie.

Bankman-Fried a fondat FTX în 2019 şi a profitat de un boom al valorii bitcoin şi ale altor active digitale pentru a deveni multimiliardar şi un donator influent al campaniilor politice din SUA.

Un val de retrageri ale clienţilor la începutul lunii noiembrie, pe fondul preocupărilor legate de amestecarea fondurilor FTX cu Alameda, a determinat FTX să îşi declare falimentul pe 11 noiembrie.

Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, a fost eliberat joi, pe o cauţiune de 250 de milioane de dolari.

Purtătorul de cuvânt al său a refuzat să comenteze declaraţiile lui Ellison şi Wang. Avocaţii lui Wang şi Ellison au refuzat să comenteze.

Ellison a declarat în fața instanței că, atunci când investitorii din iunie 2022 au rechemat împrumuturile pe care le făcuseră către Alameda, ea a fost de acord, împreună cu alții, să împrumute miliarde de dolari din fondurile clienților FTX pentru a-i rambursa, înțelegând că clienții nu erau conștienți de acest aranjament.

”Îmi pare cu adevărat rău pentru ceea ce am făcut”, a spus Ellison, adăugând că ajută la recuperarea activelor clienţilor.

Wang a spus, de asemenea, că ştie că ceea ce făcea este greşit.

Bankman-Fried a fost arestat pe 12 decembrie în Bahamas şi a ajuns miercuri în Statele Unite, după ce şi-a dat acordul pentru extrădare. Un judecător a ordonat ca acesta să fie închis în casa părinţilor săi din California până la proces.

 

sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *