Sănătatea mintală la locul de muncă: Combaterea burnout-ului este pe cale să devină o prioritate legală și în România

burnout Sursa foto: pexels.com

Noul Proiect de lege referitor la reglementarea burnout-ului (epuizării profesionale) în România, ce a fost înregistrat de curând la Senat, aduce schimbări semnificative pentru sănătatea mintală a angajaților. Cu toate că în România epuizarea profesională a fost până acum reglementată doar în mod indirect sau implicit, angajatorii au încercat să se alinieze treptat cu realitățile și au luat unele măsuri pentru combaterea acesteia. Printre acestea se numără flexibilitatea programului, posibilitatea de lucru remote și acordarea unui număr de zile de concediu peste minimul legal, potrivit unei opinii semnate de Dan Dascălu – Partener D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România, Sonia Bălănescu – Avocat senior coordonator și Cosmina Mieilă – Avocat colaborator.

În contextul de față, proiectul de lege este binevenit, luând în calcul că subiectul epuizării profesionale a căpătat o incidență din ce în ce mai mare. Totuși, este necesară o analiză riguroasă a tuturor consecințelor pe care le pot avea noile prevederi, astfel încât reglementarea să aibă un impact pozitiv în relațiile de muncă și să nu conducă la dezechilibre de ordin organizațional și financiar.

Sindromul de burnout (epuizare profesională), așa cum a fost definit în proiectul de lege, reprezintă o stare de epuizare fizică și psihică, cauzată de stresul cronic generat de condițiile de muncă. Aceasta se manifestă prin distanțare mentală față de activitatea profesională și scăderea eficienței în îndeplinirea sarcinilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

De asemenea, nu orice nivel de stres și oboseală intră în categoria epuizării profesionale, deoarece aceste simptome pot să apară temporar, la un nivel scăzut, mediu și chiar ridicat pentru oricare salariat, prin desfășurarea sarcinilor rezonabile de serviciu. Astfel, stresul și epuizarea fizică și mentală reprezintă epuizare profesională doar atât timp cât se manifestă la un nivel de intensitate foarte ridicat, pentru o perioadă îndelungată de timp, ca urmare a unor solicitări nerezonabil de dificile și repetate venite din partea angajatorului.

Metodele identificate

Proiectul de lege propune introducerea unor evaluări periodice ale stării de sănătate mentală a lucrătorilor expuși riscului de epuizare profesională, realizate de medicul de medicina muncii.

Cu toate acestea, criteriile pe baza cărora angajatorul trebuie să stabilească care sunt salariații expuși acestui tip de risc nu sunt clar definite, ceea ce ar putea conduce la eventuale acuzații de discriminare.

În plus, proiectul prevede obligația angajatorului de a organiza anual sesiuni de informare și conștientizare pentru toți lucrătorii, cu privire la semnele și simptomele epuizării profesionale și măsurile de prevenție.

Proiectul de lege prevede că cheltuielile aferente serviciilor de consiliere psihologică pentru epuizare profesională sunt decontate fie de către angajator, fie prin asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. Dar, nu este încă clar cine stabilește necesitatea consilierii psihologice ale angajaților și cine suportă aceste cheltuieli. Anume din ce moment ar deveni angajatorul responsabil de plată.

Precizări referitoare la proiectul de lege

Proiectul de lege modifică, printre altele, art. 34 din Legea nr. 346/2002 cu privire la asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, adăugându-se precizarea că pentru epuizarea profesională se poate acorda indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă. Aceasta este suportată în primele 3 zile de incapacitate de către angajator, iar din cea de-a 4-a zi, angajatorul poate recupera sumele plătite salariatului de la casele teritoriale de pensii. Această prevedere aduce sarcini financiare suplimentare semnificative pentru angajatori.

Schimbarea locului de muncă și reducerea timpului de lucru

Proiectul de lege prevede că salariatul care, din cauza epuizării profesionale, nu își mai poate desfășura activitatea la locul de muncă anterior poate trece temporar în alt loc de muncă.

De asemenea, salariatul care nu mai poate realiza un program complet de lucru ca urmare a epuizării profesionale ar putea primi o indemnizație pentru reducerea timpului de lucru cu o pătrime din durata normală. Aceste măsuri pot crea dificultăți în organizarea mediului de lucru al angajatorului și pot conduce la epuizarea profesională a altor salariați, creându-se astfel un cerc vicios.

Impactul financiar și social al măsurilor

Decontarea cheltuielilor de consiliere psihologică și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă ar avea un impact financiar semnificativ atât pentru angajatori, cât și pentru bugetul de stat. Stabilirea unor astfel de obligații legale fără a impune limitări și reguli stricte poate avea un efect dăunător din punct de vedere financiar. În plus, aceste modificări pot conduce la un impact social negativ, generând nemulțumiri atât din partea angajatorilor, cât și a salariaților.

Pe de-o parte, angajatorii ar putea fi nemulțumiți de împovărarea acestora cu obligații suplimentare semnificative, iar, pe de altă parte, atât angajatorii, cât și salariații ar putea fi nemulțumiți de creșterea inevitabilă a taxelor pe care vor trebuie să le plătească pentru a acoperi aceste măsuri pentru combaterea epuizării profesionale.

Aceste nemulțumiri pot duce la proteste sau greve. Se recomandă luarea măsurilor preventive care implică realizarea unui audit privind securitatea și sănătatea în muncă, evaluarea riscurilor și planurile de prevenire și protecție, precum și analizarea impactului financiar.

Totodată, se recomandă negocierea unor polițe de asigurare care să acopere riscurile de epuizare profesională și promovarea bunăstării pe toate nivelurile companiei. Protejarea sănătății mintale a angajaților este necesar manageriată  într-un mod care să evite dezechilibrele organizaționale și financiare

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: