Șantier în Cotroceni, imediat lângă Palat, pentru următorii ani. Se va reface rețeaua zonală de canalizare și caseta de sub Dâmbovița

canalizare, apavital, iasi Sursa foto: ApaVital

Municipiul București a scos la licitație în SICAP un contract de 183 de milioane lei pentru reabilitare și/sau înlocuirea rețelei de canalizare din zonele Cotroceni, Tineretului și Regina Maria, o nouă fază din proiectul mai amplu de refacere a rețelei de canalizare din Capitală prin reabilitarea și modernizarea cuvei de sub râul Dâmbovița și finalizarea stației de epurare Glina.

„Contractul tratează măsurile care sunt necesare pentru reabilitarea/înlocuirea rețelei de canalizare în zonele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului și realizarea sistemului unitar de drenare de la partea dreapta a Casetei compus dintr-un sistem de drenaj în zona limitrofă colectorului principal de canalizare A0 și un sistem de drenuri secundare aferente unor colectoare de canalizare supuse reabilitării/înlocuirii”, este descrierea din SICAP a licitației.

Lucrările aferente acestui contract se vor desfășuta pe o lungime de 3,2 kilometri în zonele menționate și sunt preconizate să dureze aproape 6 ani (2.115 zile). Cele mai ample lucrări vor fi făcute în Cotroceni (pe 1,6 kilometri), imediat lângă Spitalul Central Universitar și Palatul Cotroceni, unde are reședința președintele României.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Categoriile de lucrări ce vor fi efectuate sunt, potrivit Caietului de Sarcini:

a) Efectuarea studiilor de teren topografice, geologice, hidrogeologice și geotehnice necesare proiectării lucrărilor;

b) Elaborarea documentațiilor necesare obținerii certificatului de urbanism, a autorizațiilor și avizelor necesare execuției (inclusiv cele aferente proiectării și execuției racordurilor și bransamentelor electrice);

c) Activitățile de proiectare fac referire la proiectele tehnice și detaliile de execuție pentru puțurile piezometrice și pentru reabilitarea/înlocuirea/executarea lucrărilor precizate mai sus. Proiectele vor include printre altele, toate documentele necesare (după cum ar fi memorii, desene, calcule, liste cu cantități de lucrări, etc.) pentru elaborarea unui Proiect Tehnic și a Detaliilor de Execuție în conformitate cu legislația națională;

d) Lucrări de construcții, instalații, procurare și montaj utilaje, inclusiv racorduri și branșamente electrice;

e) Monitorizarea funcționarii lucrărilor executate pe parcursul Perioadei de Notificare a Defectelo;

f) Remedierea eventualelor defecte apărute în Perioada de Notificare a Defectelor”

Fiind parte din proiectul mare, și acest contract are finanțarea asigurată de UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

90% din punctajul acordat pentru desemnarea câștigătorului licitației din Cotroceni și Tineretului reprezintă prețul ofertei, 10% este garanția de execuție. Ofertele se vor decshide în 4 ianuarie 2022.

Valoarea totală a proiectului „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II” este de 1,74 miliarde lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă este de 1,5 miliarde lei. Bugetul Capitalei acoperă restul de finanțare. Perioada de implementare a proiectului este de 82 luni.

Lucrare de decenii

Din 2007 se tot lucrează la acest proiect, mult întârziat, Bucureștiul a tot închieiat contracte de finanțare și lucrări pe secțiuni ale acestui proiect, care este încă departe de încheiere.

Bucureștiul era singura capitală europeană care nu avea o stație de epurare a apelor uzate. Volumul de ape uzate din București și localitățile limitrofe este de 354,3 milioane de metri cubi anual. Apă care se deversa direct în râul Dâmbovița.

De aici își urma cursul în râul Argeș, iar ulterior se vârsa în Dunăre și ajungea în Marea Neagră. În anul 2007, au fost demarate primele lucrări pentru construcția unei stații de epuare.

Prima fază a lucrărilor a costat 100 de milioane de euro, din care 55 de milioane de euro au fost alocate din fonduri ISPA, 35 de milioane de euro din împrumuturi de la BEI și BERD, iar restul, de la bugetul de stat. Lucrările au fost inaugurate în octombrie 2011, dar stația poate epura doar 50% din cantitatea de ape uzate. Restul de 177 de milioane de metri cubi ajung anual în Marea Neagră.

Pentru faza a doua a lucărilor, Primăria Municipiulu București a obținut, la finalul anului 2016, o finanțare europeană de 1.738.198.440 lei, adică în jur de 355 de milioane de euro. Puțin peste 275 de milioane de lei din această finanțare este neeligibilă și va fi acoperită din bugetul municipalității.

La finalul lucrărilor, stația de epurare de la Glina va fi predată pentru operare companiei Apa Nova, care a primit în concesiune rețeaua de alimentare cu apă și canalizare a Bucureștiului. O analiză pe larg a acestui proiect, cu stadiile de dezvoltare, contractori și banii cheltuiți, a fost realizată de Newsweek.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: