Șapte tehnologii care acum 20 de ani erau science fiction. Acum sunt realitate

tehnologie, tableta Sursa foto: Pixabay

Tehnologia a parcurs un drum lung în ultimii 20 de ani. Nu numai că este mult mai puternică decât în ​​urmă cu două decenii, dar multe dintre gadgeturile la care atunci ne gândeam că sunt de domeniul science fiction au devenit parte din viața noastră.

În unele cazuri, această tehnologie a devenit atât de omniprezentă, încât nici măcar nu ne gândim că este o tehnologie de ultimă generație.

Iată șapte exemple de tehnologie care era considerată sci-fi cu doar 20 de ani în urmă și care acum este parte din viața noastră, potrivit Digital Trends.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Mașini autonome

În 2004, economiștii Frank Levy și Richard Murnane de la Massachusetts Institute of Technology și Harvard susțineau în cartea lor „The New Division of Labour” că conducerea unui vehicul era o sarcină pe care doar un om o poate face.

„Șoferul de camion prelucrează un flux constant de informații [vizuale, sonore și tactile] din mediul său”, scriau aceștia, sugerând că nicio mașină nu va putea ține pasul vreodată cu aceste lucruri.

Cinci ani mai târziu, Google a demarat un proiect pentru o mașină cu conducere automată. Tesla produce în prezent mașini cu pilot automat care sunt capabile să circule singure, cu tine stând pe locul din dreapta.

Faptul că Levy și Murnane s-au înșelat arată doar cât de puternică este tehnologia AI, care face ca mașinile autonome să fie o posibilitate din lumea reală.

Mașinile și camioanele autonome nu sunt întâlnite la orice pas, în ziua de astăzi, și s-ar putea să le mai ia ceva timp să devină ceva obișnuit, ​​dar cu siguranță sunt reale.

Traducători universali

Traducătorul universal este un dispozitiv întâlnit în multe filme science fiction. Astăzi, dispozitivele precum căștile inteligente pot face o traducere destul de grozavă în timp real, bazată pe vorbire. O persoană poate, de asemenea, să-și îndrepte telefonul cu cameră către un text scris în altă limbă și să-l traducă imediat.

Traducerea automată a fost una din reușitele uimitoare ale inteligenței artificiale moderne. Acest vis a fost explorat timp de jumătate de secol, dar s-a ajuns la o reușită abia în ultimii ani.

Unele demonstrații de traducere, bazate pe vorbire, folosesc chiar și fragmente din vocile vorbitorilor, rearanjate pentru a forma cuvinte noi, în limba în care este tradus textul lor.

Publicitate personalizată

În filmul Minority Report din 2002 există o scenă în care personajul lui Tom Cruise, John Anderton, trece pe lângă un panou publicitar care îi strigă: „John Anderton! Arăți de parcă ai nevoie de un Guinness chiar acum”.

Câteva decenii mai târziu, ideea unui anunț care ni se adresează personal, folosindu-ne numele și care ne cunoaște dorințele, este o parte cotidiană a vieții noastre.

Preocupările cu privire la faptul că telefoanele ne ascultă în mod constant și ne folosesc conversațiile pentru a ne lovi cu reclame probabil rămân teorii ale conspirației.

Dar Google și Facebook au ajuns niște giganți tehnologici care folosesc cantități masive de date despre utilizatori pe baza cărora le oferă reclame personalizate.

Ecrane tactile peste tot

Ecranele tactile erau cu siguranță un lucru din filmele SF, acum 20 de ani. Deși ecranele tactile existau și atunci în lumea reală (prima tehnologie a ecranului tactil a fost prezentată în 1982), nu erau nici pe departe atât de performante sau intuitive cum sunt în ziua de astăzi.

Toate acestea s-au schimbat la mijlocul anilor 2000, când a apărut tehnologia precum multitouch-ul revoluționar al iPhone, care nu numai că putea recunoaște o singură atingere delicată a degetului, ci mai multe atingeri simultan.

Deodată am pășit în lumea gesturilor pe un ecran tactil, în care atingerea a devenit unul dintre principalele moduri în care interacționăm cu dispozitivele.

Asistenți vocali

Continuând tema modurilor futuriste de interacțiune, ideea unui asistent AI cu care ai putea comunica prin voce a făcut parte din lumea science fiction de când a apărut filmul 2001: Odiseea spațială, cu celebrul HAL 9000.

În ziua de astăzi, asistenții inteligenți creați de Amazon, Google, Apple și Microsoft sunt peste tot. Și s-au dovedit mult mai utili și mai puțin ucigași decât HAL 9000.

Apeluri video

În 2001: A Space Odyssey există o scenă în care personajul doctorului Floyd face un apel video din spațiu către familia sa de acasă. Astăzi, apelurile video de la astronauți de pe Stația Spațială Internațională nu sunt nimic remarcabil.

Între timp, majoritatea oamenilor s-au obișnuit cu platformele de chat video precum Zoom, Hangouts și Skype, mai ales în ultimul an. Apelurile video sunt omniprezente în special în epoca muncii de acasă, în care doar folosim o tabletă mai subțire decât o carte și purtăm o conversație cu oameni situați uneori pe cealaltă parte a planetei.

Costume de roboți

Filme precum Aliens ne-au oferit Power Loader, un costum care putea fi controlat de purtător pentru a-i oferi capacități mult îmbunătățite.

În 2021, costumele de tip robot variază de la creații în stil Power Loader care pot ajuta în depozite, până la cele capabile să ajute persoanele cu paralizie parțială să participe la maratoane, până la modele care te pot ajuta să îți îmbunătățești abilitățile de schi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: